НАТО се обяви за участието на Русия в борбата срещу терористите в Афганистан

Според Генералния секретар на НАТО Русия и Китай трябва да участват в противодействието на терористите в Афганистан.

Русия и Китай, заедно с другите членове на международната общност, трябва да предотвратят превръщането на територията на Афганистан в място, което да бъде използвано за собствени цели от терористични групи, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Напълно съм съгласен, че цялата международна общност, включително Русия и Китай, трябва да работи за предотвратяване на превръщането на Афганистан в място, където терористичните групи могат свободно да действат и да подготвят, организират, планират и финансират атаки срещу нашите страни“, каза Столтенберг пред „Сънди Телеграф“.

Според изданието Столтенберг отбеляза, че ключовият фактор за "внезапния крах" на правителството на президента Ашраф Гани са погрешните сметки на политическите и военните ръководители на страната. Според генералния секретар на НАТО афганистанските власти „не са имали ясни планове за защита на страната“, а афганистанските войници „не са получавали заплати или боеприпаси“.

В същото време, според Столтенберг, "след значителна инвестиция в афганистанските сили за сигурност" в продължение на 20 години, беше "разумно да се очаква", че те ще могат да се противопоставят на талибаните за по-дълго време.

В началото на август талибаните активизираха настъплението си срещу правителствените сили в Афганистан. Талибаните влязоха в столицата на 15 август и поеха контрола над президентския дворец, а на 16 август обявиха, че войната в Афганистан е приключила и формата на управление в държавата ще стане ясна в близко бъдеще. / БГНЕС