НАТО решава през юни за мащаба на военното присъствие в Източна Европа

Страните-членки на НАТО не могат да постигнат компромис по въпроса за степента на военното присъствие на алианса в Източна Европа във връзка с войната в Украйна, съобщи „Washington Post”.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Според вестника, членовете на НАТО "започват да се разминават" по въпроса за разполагането на нови сили в Източна Европа. Например балтийските държави и Полша "искат значително разширяване на постоянното военно присъствие на тяхна територия и предоставяне" на модерни оръжия и системи за противовъздушна отбрана. В същото време други членове на блока, включително Италия и Франция, са "скептични", че Русия "ще представлява реална заплаха за територията на НАТО в близко бъдеще", се казва в статията.

Както отбелязват източниците на „Washington Post” от американската администрация, редица държави смятат, че "постоянното разполагане на голям контингент на НАТО в Източна [Европа] е скъпо и неудобно. Те също така се опасяват, че "алиансът ще обърне гръб на други заплахи, върху които се е фокусирал през последните години, включително тероризма и незаконната миграция през Средиземно море. Тези теми засягат в по-голяма степен страни като Испания и Италия, които са далеч от Русия, но близо до Северна Африка."

Изданието посочва, че предварителното решение за обхвата на военното присъствие в Източна Европа трябва да бъде взето до края на юни, когато лидерите на алианса ще се срещнат на среща на върха в Мадрид. Разширяването на военното присъствие беше една от темите на неофициалната среща на външните министри на НАТО в Берлин в края на миналата седмица, които се съгласиха да продължат преговорите по този въпрос./БГНЕС

Вашингтон / САЩ