НАТО: Има споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум относно кандидатурите на скандинавските страни за членство в НАТО след четиристранни разговори в Мадрид.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон се срещнаха, за да обсъдят въпроса и свързаните с него опасения на Анкара.

Меморандумът беше подписан от външните министри на трите държави - Мевлют Чавушоглу на Турция, Пекка Хаависто на Финландия и Ан Линде на Швеция - в присъствието на лидерите на трите държави и на Столтенберг.

След церемонията по подписването генералният секретар на НАТО заяви на пресконференция, че е "доволен" да обяви, че трите държави са постигнали споразумение, което проправя пътя за присъединяването на скандинавските страни към военния съюз.

"Силно приветствам подписването на този тристранен меморандум и категорично приветствам конструктивния подход, който и трите държави показаха по време на преговорите", каза той.

"Финландското и шведското членство в НАТО е добро за Финландия и Швеция, добро е за НАТО и за европейската сигурност."

Столтенберг добави, че подписаният меморандум отговаря на опасенията на Турция относно износа на оръжие и борбата с тероризма.

Запитан дали Швеция и Финландия ще бъдат поканени да се присъединят към НАТО на утрешната среща на върха, той заяви, че лидерите на съюзническите държави ще вземат решение да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към алианса.

"След тази среща на върха Финландия и Швеция ще бъдат поканени", добави той и напомни, че в асамблеите на всички държави членки тече процес на ратификация.

Финландия и Швеция също приветстваха споразумението, постигнато след четиристранните разговори.

Отбелязвайки, че това споразумение е ценно за шведския народ, Андершон заяви: "Мисля, че е добре, че постигнахме това споразумение за безопасността на Швеция и шведския народ."

От своя страна Ниинистьо заяви в Twitter: "Нашият съвместен меморандум подчертава ангажимента на Финландия, Швеция и Турция да окажат пълна подкрепа срещу заплахите за сигурността на всяка от страните. Това, че ставаме съюзници в НАТО, ще засили още повече този ангажимент".

Отбелязвайки, че Финландия приема загрижеността на Турция "сериозно", той каза: "Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления. Като член на НАТО Финландия ще се ангажира изцяло с документите и политиките на НАТО за борба с тероризма."

"Радвам се, че приключваме този етап от пътя на Финландия към членство в НАТО. Сега очаквам ползотворни разговори за ролята на Финландия в НАТО с нашите бъдещи съюзници тук, в Мадрид", добави той.

Швеция и Финландия официално подадоха молби за присъединяване към алианса миналия месец - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна.

Но Тюркя, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу кандидатурите за членство, критикувайки страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

Турция "получи това, което искаше" от разговорите с Швеция и Финландия, заяви турското председателство в писмено изявление, като подчерта, че е договорено пълно сътрудничество с Турция в борбата с ПКК и нейните филиали.

Турция ще бъде солидарна в борбата си срещу всички видове тероризъм, се казва в съобщението. Освен това Швеция и Финландия се споразумяха да не подкрепят сирийското крило на терористичната организация ПКК - YPG, както и Гюленистката терористична група (FETÖ)./БГНЕС, Анадолска агенция

Мадрид / Испания