Наско Стаменов: Науката и изкуството винаги са били свързани

От зората на науката всеки, който е откривал нещо ново, го е правил с изключително голямо въображение. В средните векове алхимиците, които са откривали първите елементи, които в момента виждаме в таблицата, са правили невероятни неща – варили, пекли, дестилирали. Без въображение такова нещо нямаше как да стане, така че от тази страна, за да се занимава човек с наука, той наистина трябва да има и артистична част, от друга страна някои резултати от науката са наистина прекрасни. Все пак най-малкото резултати на науката са боите, които имаме и с които рисуваме, средствата, с които можем да записваме и слушаме музика, така че науката и изкуството винаги са били заедно, просто понякога даваме фокуса на едното, понякога на другото.

Това каза в интервю за БГНЕС Наско Стаменов, комуникатор на науката, по повод предстоящото второ издание на европейския мултижанров фестивал „Театър на чудесата“, в който ще вземе участие.

„Театър на чудесата“ е поредица от събития, чрез които се цели да запознае публиката с науката, но не по начина, по който обикновено го правим, а с доста повече изкуство, вложено в него“, заяви Наско Стаменов и допълни, че това е опит да се направи една амалгама от наука и изкуство, която е хем приятна, хем забавна, а и в крайна сметка хората да научат нещо ново.

„Постановката, в която взимам участие, е свързана с отровите, така че имаме две неща, за които можем да говорим“, сподели той. По думите му от една страна ще стане ясно чисто технически какво са отровите, какви вещества са, как взаимодействат с тялото и какво се случва в организма на човека. „От друга страна е животът – всеки сам си избира отровата и животът ни представя радости и тъгa, с които ние се тровим от време на време“, добави Стаменов. Той подчерта, че има много паралели между живия живот и чисто технически научните неща, които ще бъдат обсъдени на лекцията-пиеса.

Събитието, в което Наско Стаменов ще участва, ще се проведе на 30 октомври в „Топлоцентрала“. /БГНЕС