НАСА успешно отклони астероид при тест за защита на Земята

Ръководителят на Американската космическа агенция Бил Нелсън заяви на пресконференция, че американската сонда DART е променила орбитата на малкия астероид Dimorph след сблъсък с него в края на септември. Това е голям напредък в защитата на Земята срещу извънземни тела, пише „Фигаро“

Мисията DART стартира през ноември 2021 г., за да тества технологията за защита на Земята от астероиди. По време на безпрецедентната мисия малък космически кораб влезе в траекторията на приближаване към близкия до Земята астероид Didymos (диаметър 780 м) и спътника му Dimorphos (диаметър 160 м).

Корабът на мисията Dart нарочно се разби в целта си, астероида Dimorphos. Така апаратът на НАСА успя да го премести, намалявайки орбитата му с 32 минути, каза ръководителят на космическата агенция Бил Нелсън по време на пресконференция. Това е „преломен момент за планетарната защита и преломен момент за човечеството“, каза той.

Безпрецедентна мисия

Вече щеше да се смята за „огромен успех, ако (корабът) беше намалил орбитата само с около 10 минути. Но той всъщност го намали с 32 минути“, добави той. С тази мисия "НАСА доказа, че сме сериозни като защитници на планетата", каза той. Dimorphos, разположен на около 11 милиона километра от Земята по време на удара, е с диаметър около 160 метра и не представлява опасност за нашата планета.

Ако целта остава сравнително скромна в сравнение със сценариите за бедствия от научно-фантастични филми като „Армагедон“, тази безпрецедентна мисия за „планетарна защита“, наречена Dart (стреличка, на английски), е първата, която тества такава техника. Това позволява на НАСА да тренира в случай, че астероид заплаши да удари Земята един ден.

НАСА каза, че това е първият път, когато човечеството умишлено променя движението на небесен обект, и първата пълномащабна демонстрация на технология за отклоняване на астероиди.

В момента учените продължават да събират данни от експеримента. / БГНЕС

Вашингтон / САЩ