НАСА учи куче-робот как да ходи по Луната

Мултидисциплинарен екип от изследователи пусна на свобода четириногия робот, наречен "Спирит", на височина 1,82 км. по заснежените и скалисти хълмове на планината Худ в Орегон.


Проектът, наречен Legged Autonomous Surface Science in Analog Environments (LASSIE), има за цел да научи робота да се адаптира към променящата се среда в реално време, като целта е в крайна сметка той да премине по повърхността на Луната, а може би дори и на други светове, съобщи Science News.

"Роботът с крака трябва да може да открива какво се случва, когато взаимодейства със земята под него, и бързо да коригира съответно стратегиите си за придвижване", обясни доцентът по електротехника и компютърно инженерство в Университета на Южна Калифорния Фейфей Циан.

Отпечатъци от лапи в пясъка

Екипът получи двугодишна безвъзмездна помощ от НАСА в размер на 2 млн. долара, за да помогне на агенцията да достави роботи на повърхността на Луната. Идеята е, след като се озоват там, тези роботи да се учат един друг как да се адаптират към местната среда, например като предупреждават другите за близки опасности.

"Те ще усетят какви са условията на терена", каза Циан, "и след това ще обменят тази информация помежду си и колективно ще формират карта за оценка на риска при придвижване."

След това екипът от роботи може да използва тази карта на риска от придвижване, за да информира своите планетарни проучвания.

Роботите биха могли дори да си помагат един на друг, за да се измъкнат от затруднение, като вдигнат друг робот от яма или дори се свържат, за да образуват мост.

Изследователите също така търсят далеч отвъд обикновените четирикраки роботизирани кучета, като прилагат същите изследвания към роботи на колела и такива с шест крака.

Междувременно "Спирит" вече е преминал през редица различни среди - от калифорнийските плажове до заледените хълмове на планината Худ.

Сега екипът на LASSIE иска да го пусне без каишка в Националния парк "Белите пясъци" в Ню Мексико - и да направи една малка крачка към това да направи един огромен скок за човечеството. /БГНЕС