НАСА: Лунната мисия надминава очакванията

На третия ден след излитането си от Флорида към Луната космическият кораб "Орион" "надхвърля очакванията", заявиха представители на НАСА.

Космическият кораб трябва да отведе астронавти на Луната през следващите години - първите, които ще стъпят на повърхността ѝ след последната мисия на "Аполо" през 1972 г.

Първият изпитателен полет без екипаж на борда има за цел да гарантира, че превозното средство е безопасно.

"Днес се срещнахме, за да прегледаме работата на космическия кораб "Орион"... той надминава очакванията за ефективност", заяви Майк Сарафин, ръководител на мисията "Артемида 1".

Четирите слънчеви панела на космическия кораб, дълги около четири метра, са се разгърнали правилно и осигуряват повече енергия от очакваното, каза Джим Гефре, ръководител на "Орион" в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Именно от този контролен център в Тексас се управлява космическият кораб.

"Орион" вече се намира на около 320 000 км. от Земята и се подготвя да извърши първия от четирите основни тласъка, предвидени по време на мисията с помощта на двигателите си.

Тази маневра, която ще се извърши рано сутринта в понеделник, ще приближи космическия кораб на 130 километра от лунната повърхност, за да се възползва от гравитационната сила на Луната.

Тъй като това ще се случи на далечната страна на Луната, се очаква НАСА да загуби контакт с космическия кораб за около 35 минути.

"Ще преминем над някои от местата за кацане на Аполо", каза ръководителят на полета Джеф Радиган, въпреки че те ще бъдат в тъмнина. Кадрите от прелитането ще бъдат публикувани от НАСА./БГНЕС, АФП