Ранени и задържани на протеста срещу БФС след бой между фенове и полиция

Ранени и задържани имаше на протеста на футболните фенове в България срещу ръководството на БФС, който се проведе пред Националния стадион "Васил Левски" преди и по време на мача между България и Унгария от Евро 2024, предаде репортер на БГНЕС.

Напрежението пред Националния стадион "Васил Левски" ескалира опасно, след като събралите се да протестират срещу ръководството на БФС започнаха да обстрелват полицаите с бомби, факли и най-различни предмети. Жандармерията вкара в употреба водно оръдие, а след това и второ оръдие.

Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите. Повече от 15 минути ситуацията не може да бъде овладяна, след което полицията разпръсна протестиращите, събрали се на улица „Гурко“. Има задържани и пострадали. Сред пострадалите има жена, която не вижда, защото е била обгазена, както и хора с наранявания по главите.

Впоследствие полицията изтласка протестиращите срещу ръководството на БФС до Спортната палата на пресечката на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“. Там обаче напрежението не спадна, като събралите се фенове запалиха кофи, хвърлят колчета и павета по служителите на реда. В района горят няколко пожара, на място има пожарни автомобили, както и няколко линейки с пуснати сирени. Бус бе запален и понесе сериозни щети, преди да бъде изгасен от пожарникарите.

След повече от час батални сцени, ситуацията се успокои около 19:30 часа.

Има множество ранени полицейски служители, има и арестувани за вандалските прояви в центъра на София. Това заяви заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов. „Безпрецедентни вандалски прояви и агресия“, категоричен е полицейският ръководител за случващото се през последните два часа в централната част на столицата.

Той отбеляза, че полицейските служители не са били оборудвани с каски и предпазни жилетки, за да се сражават с футболните запалянковци. „Техният живот и здраве беше застрашен. Започнаха с фойерверки и запалителни течности. Хвърляха множество камъни и изровени цели плочки, паркинг елементи и колчета. С тях замеряха полицейските служители“, заяви Иванов. Той съобщи, че полицията е локализирала огромен брой пиротехника, сигнални пистолети, метални тръби и множество забранени за масови мероприятия.

Новоизбраният столичен градоначалник Васил Терзиев определи като „изключително трудна“ обстановката в София и призова вилнеещите футболни запалянковци да не унищожават града, защото той не е виновен за футболните ни неуспехи. Той подчерта, че СДВР и другите екипи на правоохранителните органи държат ситуацията под контрол. „Призовавам всички протестиращи да проявят спокойствие и да пазят града и инфраструктурата. Нито бусовете, нито кофите за боклук са виновни за проблемите на българския футбол. Нека проявят нужната доза цивилизованост към гражданите и органите на реда. Не е това начинът да се протестира“, каза столичният кмет. „Спрян е градският транспорт по „Васил Левски“. Призовавам гражданите да стоят далеч от протеста, за да намалим шансовете за последващи проблеми“, призова Васил Терзиев.

"София тази вечер е окървавена! Г-н кмете, не става с призиви, а с организация. Вашата липсва!". Това заяви Антон Хекимян. „Къде е подготвеният ви екип, с който щяхте да управлявате от първия ден? Къде са хората около вас, които да предвидят ситуацията и да осигурят безопасността в града? Битите хора, ранените полицаи, запалените кофи за боклук и арестуваните – всичко това е ваша отговорност, г-н Терзиев“, заяви Хекимян.
Той обвини новоизбрания кмет, че е позволил агитките да се слеят. „Кофите за боклук, инфраструктурата и бусовете не са виновни за състоянието на българския футбол.“ – коментар на Терзиев пред медиите. Вие обаче сте виновни за хаоса в столицата! Очакваме да поемете отговорност за разбитите глави и баталните сцени по улиците на града! Хората имат право да протестират срещу корумпирания БФС! #оставка за Михайлов!“, написа Антон Хекимян в социалната мрежа.

БГНЕС припомня, че футболни фенове от цялата страна организираха протест срещу ръководството на БФС и президента Борислав Михайлов, който трябваше да се проведе на трибуните на Националния стадион "Васил Левски" по време на мача България - Унгария от квалификациите за Евро 2024. Впоследствие двубоят бе затворен за публика, а феновете обявиха, че ще се съберат около стадиона, за да изразят своето недоволство. От СДВР обявиха, че са ангажирани 1600 полицаи за опазване на реда, като могат да бъдат включени и още.

Между 3000 и 3500 души се събраха в района около Националния стадион "Васил Левски" на протест с искане за оставката на ръководството на БФС. По данни на полицията най-многобройна бе групата с фенове на ЦСКА - около 1500, които блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на "червените" се събраха на стадион "Българска армия" и след това тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон. Протестиращите скандираха "Оставка" и хвърлиха няколко бомбички

В същото време откъм улица „Гурко“ се е събрала група от около 1000 протестиращи фенове - фенове на Левски и гости от Унгария. /БГНЕС