Напрежение на Орлов мост: арестуваха млад мъж

Напрежение възникна на Орлов мост, който втори ден остава затворен от протестиращите срещу правителството и главния прокурор. Петър Кърджилов, близък сътрудник на бившия кмет на община „Младост“ Десислава Иванчева, беше задържан, предаде репортер на БГНЕС.

Информацията за случилото се остава доста противоречива. Според очевидците възрастна жена е била залята с вода от млад мъж, след което е посегнала да го удари със своя бастун. Версията на жената е, че е била ударена от мъжа. Това доведе до незабавната намеса на полицията. Няколко служители на реда обградиха човека и му сложиха белезници. Възрастната жена се възмущава от това, че кръстовището е блокирано. Тя заяви, че е гласувала за правителството.

Според другата версия на протестиращите. Възрастната дама ги е провокирала. От час тя е обикаляла Орлов мост, псувала е протестиращите и е размахвала своя бастун. Това е предизвикало острата реакция на младия мъж, който впоследствие се разбра, че е Петър Кърджилов. При задържането му Кърджилов заяви, че изпитва болка. „Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи“, каза той преди да бъде откаран от полицията. Двамата бяха откарани от полицията в Първо районно управление.

На извънреден брифинг в СДВР коментираха инцидента на Орлов мост. Представителите на реда заявиха, че не е имало никакво физическо насилие при задържането на Петър Кърджилов. Задържането му е извършено абсолютно професионално, обясниха силите на реда. „Преди час се случи инцидент. От няколко дни предупреждаваме за това. На Орлов мост възрастна жена е спряла пред протестиращите и е решила да изкаже своето мнение пред протестиращите. Един от протестиращите се насочва към нея и изхвърля съдържанието на чашата, която държи в ръката си. Жената му посяга с бастун. Сега ще направим анализ. Ще повишим нивото на тона. Жената се е явила да изрази своето мнение, всички видяхме поведението на протестиращите. Всеки ще носи своята отговорност. Ще изясним ситуацията. Двамата се намират в Първо районно. До изясняване на случая двамата ще останат там“, каза Тони Тодоров, заместник-началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. Имаме огромен брой сигнали на граждани, които се чувстват много засегнати от създалата се ситуации. Сред тях има инвалиди, добави той. Не е постигнат консенсус между полицията и протестиращите за пускането на движението на Орлов мост. Полицията заяви, че е получила множество оплаквания от хора заради спряното движение на възловото кръстовище.

Вече второ денонощие продължават блокадите на ключови кръстовища в центъра на столицата. Протестиращите настояват за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и за провеждането на честни парламентарни избори. Протестиращите заявиха по-рано днес, че няма да вдигнат блокадите, докато не постигнат своята цел. /БГНЕС