Нападателят на Пендиков: Не си заслужава за българин да се вика полиция

"Поддържам обвинението и предоставените доказателства. Прокуратурата може да докаже, че обвиняемият Илия Спасески в заведение вечерта на 19 януари 2023 г. пристъпил до масата на Пендиков и му казал: „Не те ли е срам да се самоопределяш като българин”. След като пострадалият Пендиков му казал да се успокои, обвиняемият се преместил на друга маса."

Илия Спасески (в средата), обвиняем за побоя над Християн Пендиков

Това бяха встъпителните думи на прокурора по започналото днес дело срещу нападателите на Християн Пендиков - секретар на Българския клуб "Цар Борис III", който беше пребит жестоко на 19 януари 2023 г. в Охрид, съобщи репортер на БГНЕС.

Прокурорът потвърди позицията си, че нападението е било от омраза заради българската етническа принадлежност на Пендиков, .

Когато пострадалият излязъл от обекта и се насочил сам към своя автомобил, обвиняемият заедно с още едно непознато лице започнал да следи Пендиков и от омраза от национална и етническа омраза към определящия се като българин Пендиков го нападнали и са му нанесли тежки телесни повреди.

След като случаен минувач е извикал да спрат, обвиняемият Илия Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и двамата нападатели продължили да бият Пендиков, допълни прокурорът.

Илия Спасески, един от обвиняемите за побоя над Християн Пендиков, заяви днес пред съда, че не се чувства виновен за случая.

„Разбирам обвинението, но не се чувствам виновен”, заяви Спасески по време на второто заседание по делото в Охрид.

Християн Пендиков не се яви днес на заседанието, тъй като продължава да се лекува в България. /БГНЕС

Охрид / РС Македония