Наоми Осака пропуска Откритото първенство на Австралия

Бившата номер 1 в света Наоми Осака няма да участва в Откритото първенство на Австралия, което започва след малко повече от седмица. Японката, която е двукратна шампионка в Мелбърн, не е обявила причината да пропусне първия за годината турнир от Големия шлем.

"Наоми Осака се оттегли от Аустрелиън Оупън 2023. Тя ще ни липсва. Дария Ястремска заема нейното място в основната схема", съобщиха организаторите днес. Осака, която вдигна трофея в Австралия през 2019 и 2021, не е играла в Тура от септември миналата година, когато се отказа във втория кръг на турнира в Токио заради заболяване. В последните години японката се бори и с ментални проблеми, поради което се отказа от участие в редица турнири и изпадна от топ 40 на световната ранглиста.

В същото време организаторите на Аустрелиън Оупън понесоха още един удар, след като ветеранката Винъс Уилямс също обяви, че няма да може да играе в Мелбърн поради контузия. 42-годишната американка, която е извън първите 1000 в ранглистата, получи уайлдкард от организаторите за своето 22-ро участие в турнира, но се контузи в подгряващия турнир в Нова Зеландия. Австралийката Кимбърли Биръл ще получи поканата за основната схема, предназначена за Уилямс.

Аустрелиън Оупън 2023 ще се проведе в периода 16-29 януари. /БГНЕС