Наказаха Пол Погба за четири години за употреба на допинг

Халфът на Ювентус и френския национален отбор Пол Погба бе наказан със спиране на правата за четири години заради употреба на допинг. Новината бе потвърдена от „бианконерите“.


Антидопинговият трибунал на Италия (ТНА) прие молбата на антидопинговата прокуратура да наложи четиригодишно наказание на футболиста, което е и стандартната забрана според Международната антидопингова агенция (УАДА).

Наказанието започва да тече от момента, в който Погба дал положителна проба, така че френският национал е санкциониран до август, 2027. Когато наказанието изтече, той ще бъде на 34 години, което поставя под съмнение дали ще продължи професионалната си кариера.

Според Sky in Italy, Погба ще обжалва решението пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Ако това се случи, УАДА на свой ред ще обжалва решението на КАС. Окончателно решение може да бъде взето в швейцарските съдилища.

Припомняме, че на 30-годишния футболист му бяха спрени правата като превантивна мярка през септември, след като той даде положителна проба за тестостеронови метаболити миналия август след мача на Ювентус с Удинезе на 20 август. Френският национал не взе участие във въпросния двубой, но бе на пейката на „Старата госпожа“.

Sky Sports News предаде през октомври, че Погба ще се бори да изчисти името си, след като дал позитивен тест за дехидроепиандростерон (ДХЕА) – вещество, което стимулира произвеждането на хормони в тялото, включително тестостерон. Агентът на французина Рафаела Пимента настоя, че „Пол никога не е искал да нарушава правилата“.

След първоначалното му наказание, Погба пожелал да бъде направен контра-анализ на положителната проба, но и тези резултати потвърдили употребата на допинг. През декември антидопинговата прокуратура в Италия поиска максималното наказание от четири години извън футбола. Санкцията може да бъде намалена, ако провинилият се потвърди, че употребата на веществото не е била умишлена, била е в резултат на заразяване, или ако може да осигури „значителна помощ“, за да подпомогне разследващите. /БГНЕС

Категории: