Най-скъпата тиара на Елизабет II

Уиндзорите са едно от най-богатите знатни семейства в света. Общата стойност на активите им се оценява на около 88 милиарда долара, а съкровищницата на Елизабет съдържа наистина редки и скъпи бижута. Най-ценното от тях струва над 8 милиона долара, но историята му го прави още по-ценно.

В колекцията на Нейно Величество има много корони и диадеми, които тя понякога носи по време на церемонии и тържествени събития. Но една от тях е много по-ценна от другите. Известна е като Oriental Circlet и тази тиара на кралицата е класирана на първо място по стойност 8,18 милиона долара, според ценители и бижутери от „Woman & Home”.

Експертите отбелязват, че ако диадемата бъде продадена на търг, вероятно ще струва много повече, предвид нейната кралска история. Дизайнът на необичайното украшение е направен от прапрадядото на Елизабет принц Алберт в средата на 19 век. Негово Височество по това време бил вдъхновен от международна изложба в Лондон и поръчал подарък за жена си през 1853 година. Дизайнът е под влиянието на „индийската мода” в бижутерията и за това тиарата на кралица Виктория се нарича „Ориенталска корона”. Първоначално тя е била украсена с 2600 диаманта, но по-късно декорацията е била леко намалена. /БГНЕС