Най-малко 35 ранени след земетресение с магнитуд 6,1 в Турция

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси северозападна Турция в ранните часове на деня, ранявайки най-малко 35 души.

Епицентърът на труса се намира на около 170 км източно от Истанбул, най-големия град в страната, където също е усетен силно.

Националните власти съобщиха, че трусът е бил с магнитуд 5,9 - по-нисък от посочения от Американската служба за геоложки проучвания - 6,1. Епицентърът е в района на град Дюздже, въпреки че е разтърсил и други близки градове.

"Събудихме се от силен шум и трус", каза пред АФП жителката на Дюздже Фатма Колак. "Излязохме от домовете си в паника и сега чакаме навън".

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа съобщи в Туитър, че 35 души са ранени, от които 32 в Дюздже, един в Истанбул и други двама в близките провинции Болу и Зонгулдак.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който посети района на труса заяви, че един човек е пострадал сериозно, след като скочил от балкона, обзет от паника. Той заяви, че са регистрирани 70 вторични труса.

Първоначално разпространените снимки показват, покрити с одеяла пред домовете си рано сутринта.

Властите съобщиха, че училищата в провинциите Дюздже и Сакария ще бъдат затворени днес.

Сойлу заяви, че освен няколко разрушени хамбара, няма данни за големи щети или срутвания на сгради, но данните се обновяват постоянно.

Националната агенция за борба с бедствията AFAD съобщи, че в района на Дюздже има контролирани прекъсвания на електрозахранването, като призова жителите да не изпадат в паника.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дюздже е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам. При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без предпазни мерки./БГНЕС, АФП

Анкара / Турция