Най-голямото споразумение за свободна търговия в света е вече факт

Нова Зеландия и Австралия ратифицираха многостранното търговско споразумение, считано за най-голямото в света, заяви днес държавният министър на търговията и растежа на износа на Уелингтън Фил Туифорд.

"Ратификацията на Нова Зеландия вчера, заедно с Австралия, предизвика влизането в сила на това, което ще се превърне в най-голямото споразумение за свободна търговия в света и допълнително ще ускори икономическото ни възстановяване в рамките на COVID", каза Туифорд в изявление.

Според официалния уебсайт на Споразумението за всеобхватно регионално икономическо партньорство (RCEP), сделката обхваща пазар с 2,2 млрд. души с общ размер 26,2 трилиона щатски долара или 30% от световния БВП. Участниците са 10-те членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и техните пет партньори по споразумения за свободна търговия: Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

"Бизнесите ще могат да се възползват от възможностите на RCEP от началото на следващата година", заяви министърът.

RCEP поема повече от половината от износа на Нова Зеландия. По-специално, споразумението предвижда единен набор от правила за търговия и инвестиции в целия регион на RCEP.

В процес на преговори от 2013 г. насам, целта на RCEP е създаването на интегриран пазар, който да улесни движението на продукти и услуги в целия Азиатско-тихоокеански регион. Предполага се, че споразумението ще премахне митата и квотите за над 65% от търгуваните стоки и ще подобри достъпа до пазара. /БГНЕС