Надзиратели: От години липсва диалог с правосъдното министерство

Синдикатът на служителите на затворите в България (ССЗБ) и десетки служители на затворите се събраха на протест пред Министерството на правосъдието, предаде репортер на БГНЕС.

Служители от СД Затвор-Пловдив, СД Бойчиновци и служителите от цялата страна протестират с плакати: „21 обществени поръчки в затворите-законосъобразни законобезобразия!“, „Докога ще сме оправдание за некомпетентността? Пробутвате ни европейски стандарти, ама побългарени!“.

„Отказът на Министерството на правосъдието да изслуша нашите искания е в продължение на 13 години насам и те ясно отказват по всякакъв начин да работят с нас. Служителите от цялата страна са дошли тук, за да изразят несъгласието си с преминаването към 12-часов режим на работа – действие, което се случи без съгласуване с нас, без да сме информирани, прибързано и това доведе до протеста ни днес тук”, заяви Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите на затворите в България.

Междувременно от МП заявиха в позиция относно протеста на надзирателите, че след проведена дълга среща на 21 октомври със ССЗБ, са били изложени позициите на министерството и е било отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи, заявиха от МП.

„Ние не сме спирали в продължение на 13 години да търсим диалог, а проблемите не са били никак малко. Стигали сме до етапи, в които сме доволни от взетите решения, след които служителите са се чувствали удовлетворени в работата си, а сега с тези неясноти предвид растящата инфлация, предвид, че всичките патрули на места ще се удвоят и утроят, те работят в градовете, в околията, където има затвори и това лично тях ги затруднява много”, коментира още председателят на синдикалната организация. Той обяви, че следващата седмица ССЗБ има среща в Румъния с международните организации, представляващи повечето затвори в Европа. „Там ще наблегнем на тези наши проблеми, ще потърсим и подкрепа от тях, ще се срещнем и с Комисията против изтезанията, защото по нейна препоръка трябват да бъдат премахнати смесените режими на работа, освен това по нейна препоръка трябва да се увеличи броят на надзирателите в затворите, но по този въпрос нищо не се прави, взима се само решения, които натоварват служителите, те ще трябва да работят, да пътуват повече, а в годините се е доказало, че този режим на работа с 24-часови смени е най-удачният вариант”, подчерта още Ясен Тодоров.

„Ние сме отново тук, пред служебния кабинет, който провокира големи недоволства у нас заради режима на работа на служителите на затворите без да бъде направен експертен анализ, без диалог с нас и без ясен отговор как това ще по-добри сигурността в България”, заяви и Иван Коцев, председател на синдикалната комисия в Стара Загора и на контролната комисия на ССЗБ. Той уточни, че протестните действия ще продължат, защото от тук нататък всичко е въпрос на чест.

„Искаме адекватен отговор, днес ще внесем искания – 8 точки, които от септември месец сме започнали да внасяме, те са искания, становища. Беше проведена една среща, но тя не доведе до нищо. Омръзна ни от всяко едно правителство да бъдат започвани реформи и да не се довършват”, подчерта още Иван Коцев. /БГНЕС