Надал: Тъжно е, че Джокович пропуска Ю Ес Оупън

Рафаел Надал заяви, че отсъствието на Новак Джокович от Откритото първенство на САЩ по тенис е „много тъжно“. Сърбинът потвърди, че няма да се бори за четвърта титла на Флъшинг Медоус, след като бе спрян от влизане на територията на страната поради ваксинационния си статут – това е втори турнир от Големия шлем, който той пропуска през годината, заради решението си да не се ваксинира срещу Ковид-19.

Центърът по контрол и превенция на заразните болести (КДК) потвърди в четвъртък, че посетителите на САЩ все още трябва да са напълно ваксинирани, ако са чуждестранни граждани, което ефективно изхвърли и сърбина от възможността да участва в Ню Йорк.

Рафаел Надал.

От моята лична перспектива, това е много тъжна новина. Винаги е жалко, когато най-добрите играчи в света не могат да играят в даден турнир заради контузии или различни причини. В този случай е трудно за феновете, трудно за турнира. По мое мнение и трудно за самите тенисисти, защото искаме да бъдем с най-добрите в схемата. Но от друга страна, ще повторя това, което съм казвал и преди – спортът в някои аспекти е по-голям от всеки играч в Тура“, сподели Матадорът на пресконференцията си.

Надал ще се опита да отвори отново разлика от два Шлема между себе си и Джокович, печелейки титлата в САЩ. Евентуален триумф в Ню Йорк ще го изравни и с легендата при дамите Серина Уилямс. Американката ще направи последен опит да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем, като стартира участието си на Флъшинг Медоус срещу представителката на Черна гора Данка Ковинич на „Артър Аш“ във вторник.

Мисля, че тя не е просто тенисистка, а една от най-важните спортистки в историята. От тенис гледна точка е огромна загуба, че тя прекратява кариерата си. Тя заслужи всички неща, които постигна, защото работи достатъчно усилено да осъществява тези успехи толкова дълго време, с много решителност, отдаденост, дисциплина. Ако не го бе сторила, това нямаше да е възможно. Така че сега е моментът тя да избере какво да прави занапред в живота си. Просто вярвам и се надявам, че ако тя успее да остане близо до спорта, това ще бъде страхотно за тениса, защото смятам, че спортовете са по-големи, когато легендите им са около тях. И тя определено е легенда“, изказа той суперлативи по адрес на Серина.

Надал стартира участието си на Ю Ес Оупън с мач срещу австралиеца Ринки Хиджиката във вторник. Вероятни негови съперници на четвъртфиналите и полуфиналите в турнира са съответно Камерън Нори от Великобритания и сънародника му Карлос Алкарас. /БГНЕС