Надал е устремен към 14-и финал в Париж

Днес ще се изиграят двата полуфинала от мъжката схема на Откритото първенство на Франция по тенис, което се провежда в столицата Париж. От 15:45 часа българско време един срещу друг на корта ще излязат Рафаел Надал и Александър Зверев, а след това, не преди 18:30 часа, Каспер Рууд ще играе с Марин Чилич.

Зверев и Надал ще премерят сили в първия полуфинал днес

Първият полуфинал безспорно предизвиква по-голям интерес заради присъствието на Надал в него. 13-кратният шампион на Ролан Гарос никога не е губил финал в Париж в кариерата си, като за последно триумфира през 2020, а миналата година отстъпи на бъдещия шампион Новак Джокович в полуфиналите. Тази година испанецът се реваншира за поражението си от световния номер 1, отстранявайки го на четвъртфиналите. Преди това Надал, който изпитва проблеми в стъпалото, записа три поредни чисти победи и елиминира Феликс Оже-Алиасим в пет сета.

Зверев достигна за втора поредна година последните четири във френската столица, като миналата година бе спрян от Стефанос Циципас. Германецът, трета ракета в света, се справи с 19-годишния талант Карлос Алкарас в четвъртфиналите след успех в четири сета. Преди това той трябваше да играе, подобно на Надал, един петсетов мач – при това, Зверев губеше с 0:2, преди да обърне аржентинеца Себастиан Баес. Двамата с Надал имат общо девет мача, като Матадора води с 6-3 в преките сблъсъци. За последно те играха на Мастърса в Рим миналата година, когато Надал спечели в два сета. Една от трите победи на Зверев срещу испанския великан е на клей – в Мадрид, през 2021.

В другия полуфинал съперници са Рууд и Чилич. Норвежецът влезе в историята като първия полуфиналист от тази страна на Ролан Гарос, след като елиминира друг скандинавец – 19-годишния датчанин Холгер Руне, в четири сета. Рууд прави нов чудесен сезон, като вече записа две титли, и то на клей, а непосредствено преди надпреварата в Париж триумфира в подгряващия турнир в Женева. През сезон той стигна и финала на Мастърса в Маями, където загуби от Алкарас.

Чилич, от своя страна, влезе в елитна компания, достигайки до първия си полуфинал във френската столица. Той вече има достигане до последните четири на всеки един от турнирите от Шлема, след като спечели титлата на Ю Ес Оупън през 2014 и игра финали на Аустрелиън Оупън (2018) и Уимбълдън (2017), където отстъпи и двата пъти на Роджър Федерер. Хърватинът изпитваше трудности през последните три сезона, но прави великолепен турнир, като отстрани последователно световния номер 2 Даниил Медведев и сънародника му Андрей Рубльов, вторият с тайбрек в петия сет. Чилич е загубил и двата си мача от Рууд до момента, като единият от тях на клей – през 2020, на Мастърса в Рим в два сета.

Финалът на Ролан Гарос 2022 при мъжете ще се проведе в неделя, 5 юни, от 16:00 часа българско време, а ден по-рано е и спорът за трофея при дамите, където съпернички са световната номер 1 Ига Швьонтек и американската тийнейджърка Кори Гоф. /БГНЕС