Над 50 ранени след сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

В резултат на нови сблъсъци в събота вечер между израелската полиция и палестинските протестиращи над 50 души са ранени в различни квартали в Източен Йерусалим, съобщава АФП, позовавайки се на информация от спасителите.

"Досега сме преброили 53-ма ранени", каза говорител на Палестинския Червен полумесец пред Франс прес, добавяйки, че инцидентите са се случили в районите на Шейх Джарах, портата на Дамаск и Баб ал Захра.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че най-малко 17 души са получили наранявания от гумени куршуми.

Според журналисти от Франс прес, разпръснати в различни квартали в Източен Йерусалим в събота вечерта, израелските сили за сигурност са използвали зашеметяващи гранати, гумени куршуми, а също и водно оръдие, за да разпръснат палестинците, някои от които хвърляли снаряди по посока на полицията. Един от последните, според полицията, е ранен в главата.

В петък вечерта сблъсъците между израелски и палестински полицаи в района на джамията Ал-Акса - третото най-свято място на исляма, наричано от евреите Храмовия хълм, завършиха с над 200 ранени. Смята се, че това са най-сериозните сблъсъци в свещения град през последните години.

Десетки хиляди палестинци мирно се молеха на площада в събота вечер след ифтар, вечерно хранене по време на Рамадан, свидетелства от мястото фотограф на АФП. / БГНЕС

Йерусалим / Израел