Над 300 участници на Националния фолклорен фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Пролетните празници са най-жизнерадостните празници в пролетния календар на българина.


С вълнение, но и с нескрита гордост се чувствам днес. Х-то юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал се провежда в дните на Светлата седмица. Нека да отворим сърцата си за доброто, за добрите думи и за добрите дела.

С тези думи заместник-кметът на Община Елин Пелин Райничка Николова откри Х-то юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал "Лазарица", който се провежда на сцената в големия салон на Народно читалище "Елин Пелин 1896", предаде репортер на БГНЕС.

Над 300 участници от над 20 детски състави и фолклорни певчески групи от региона и цялата страната участват на фолклорния фестивал, който всяка година се организира под патронажа на кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.


Празникът е включен в Културния календар на Община Елин Пелин и се организира с идеята да съхрани, предаде и популяризира безценното ни фолклорно наследство.

Националният фестивал "Лазарица" е свързан с пролетните празници Сирни заговезни, Тодоровден, Благовещение, Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден и представлява своеобразно завръщане към корените ни и богатствата на българския фолклор.

Богатата палитра от участници, които ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете, автентичните народни обичаи и обредни песни, посветени на традиционните пролетни празници, ще бъдат оценявани от авторитетното жури, включващо доц. Наталия Рашкова (председател на журито), Илияна Найденова и главен асистент Евгения Грънчарова.


Специални гости са Фолклорна певческа група "Капришки бисери" и Детски танцов състав "Шопчета" – гр. София.

А докато журито решава кои участници да бъдат отличени, Музикално-танцова формация "7/8" ще се изяви на сцената със специално изпълнение. /БГНЕС