Над 30 граждани подали сигнал за битото 3-годишно момиченце в Перник

Над 30 активни граждани потърсиха за съдействие консултантите от Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето. Повод е широкия обществен интерес към акт на насилие върху 3-годишно дете от страна на неговата майка, съобщиха от Агенцията. За случая има и други сигнали на възмутени граждани, които са постъпили в агенция и чрез сайта на ДАЗД, и от публикации в социалните мрежи, за да се предприемат действия и мерки за защита на правата на детето.

От страна на ДАЗД незабавно е уведомен началника на отдела за закрила на детето по местоживеене на детето, където случаят е проверен и са предприети действия и мерки за закрила. На място с детето и с неговите родители се работи от специалисти от дирекция „Социално подпомагане“ като структура на Агенцията за социално подпомагане, които мерки подлежат на съдебен контрол. Държавната агенция за закрила на детето ще проследи действията от страна на социалните работници затова детето да бъде настанено при негови роднини или близки. Сезирана е и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР, с искане клипът да бъде премахнат от социалните мрежи, с оглед защита на самоличността на детето и неговото лично достойнство.

ДАЗД остро осъжда всички подобни случаи на насилие и неприемливи методи на възпитание по отношение на деца. Разбираема е непримиримостта на обществото към такива случаи, показателно за което са многобройните сигнали и търсенето на компетентните институции за съдействие. По този повод агенцията припомня, че всеки на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, следва да уведоми своевременно органите за закрила за дете в риск, включително в такива случаи сигнал може да се подаде и чрез Национална телефонна линия за деца 116 111. Линията е денонощна, работи седем дни в седмицата и реагира бързо и адекватно за защита на правата и интересите на детето.

БГНЕС припомня, че вчера в социалната мрежа Фейсбук бе разпространено видео, на което се вижда как майка заснема клип, в който казва на тригодишното си момиченце - голо и само по памперс "Баща ти не те обича, и мен не ме обича, затова ето ...", след което удря жестоко детенцето в гърдите. Детето се разплаква и се приближава до майка си, за да бъде прегърнато, а тя му удря силен шамар. Момиченцето плаче и целува ръката на майка си, а тя му забива кроше в носа. Клипът предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Майката бе арестувана в неделя вечер, а в понеделник сутринта бащата на детето също бе доведен за разпит. По думите на майката, тя пребила детето, защото не била доволна от издръжката на бащата. Бащата обясни, че многократно се е опитвал да вземе детенцето, но майката била с психични отклонения. От социалното министерство вече оповестиха, че има данни за това, че майката системно е тормозила детето - от друг клип се вижда как детето е болно, с температура 39.9 градуса и очевидно е зле, а майката го събужда брутално, за да си пусне лайв във фейсбук, дори не завежда детето на лекар. От профила на майката в социалните мрежи се вижда, че членува в секти и е религиозна фанатичка. В понеделник следобед от МТСП съобщиха, че детенцето е настанено в приемно семейство. Леля на майката се е свързала със социалните работници, но в последствие е попълнила декларация, че не може да полага грижи за детето, тъй като гледа болните си родители.

Проведена е и среща с бащата на момиченцето след разпита му в 1 РПУ в Перник. Пред социалните работници той е разказал, че с майката живеят заедно и е знаел за насилието над дъщеря им, но не е предприел нищо. По думите му майката се грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение. Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство. Социалните работници са в готовност да започнат и работа по реинтеграция в семейството, ако майката докаже, че може да гледа добре детето си и увеличи родителския си капацитет. /БГНЕС