Над 1,2 млн. гърци поискаха отпадане на имунитета за министрите

Петиция, стартирана в Гърция за премахване на имунитета на министри от съдебно преследване след миналогодишната железопътна катастрофа в Темпи, събра повече от един милион подписа.

Инициативата е инициирана от Мария Каристиану, майката на Марти, 20-годишно момиче, което беше сред 57-те жертви на влаковата катастрофа на 28 февруари 2023 г., която шокира и разгневи гръцкото общество.

Мария Каристиану, която е и президент на Асоциацията на жертвите на катастрофи, стартира петицията на първата годишнина от катастрофата, заявявайки, че много въпроси остават без отговор относно обстоятелствата, прикриването на жизненоважни доказателства и факта, че нито един гръцки политик не е подведен под отговорност от правосъдието, тъй като отговорните министри имат конституционното право на имунитет.

Конституцията на Гърция гласи, че всяко разследване на политически нарушения трябва да премине през парламента и в резултат на това мнозинството не позволява разследване. И в крайна сметка престъпленията се отписват, защото давността им е изключително кратка, съобщава Greek Reporter.

Петицията за бедствието в Темпи набира скорост

Петицията, подписана от повече от 1,2 милиона души към 1 март, гласи:

„Гръцките граждани изискват от парламента започване на производство за ревизия на конституцията и влизане в сила на закона за отговорността на министрите, както и премахване на депутатския имунитет при възникване на наказателна отговорност. Безнаказаността на политиците не е в съответствие с морала или демокрацията, добродетели, с които се гордеем“.

Каристиану отбелязва, че „правосъдието продължава да се движи с бавни темпове и не вдъхва никаква увереност“.

Превърнала се в гласа на 57-те жертви, 180-те ранени и общество, което живееше в заблуда за това, което наистина се случва в гръцките железници, тя си поставя за цел на живота „да вкара отговорните в затвора и да бъде наказана за всички безразличието и тяхното безразсъдство.”

Разследването на инцидента продължава сред огорчение и подозрение от страна на засегнатите семейства. Сълзите на тези, които са загубили своите близки, са изсъхнали, но гневът остава, все още осезаем.

Комисията за разследване на трагедията в гръцкия парламент все още не дава конкретни отговори. Представители на опозиционните партии напуснаха комисията, обвинявайки правителството за „престъплението в Темпи“. Досега са повдигнати обвинения на 32 души, но може да последват още. /БГНЕС