Начални училища в Юта забраниха Библията заради "вулгарност и насилие“

Училищен район в американския щат Юта премахна Библията от библиотеките в началните и средните училища заради това, че съдържа "вулгарност и насилие", предаде Би Би Си.


Стъпката е предприета след оплакване от родител, че Библията на крал Джеймс съдържа материали, неподходящи за деца.

През 2022 г. републиканското правителство на Юта прие закон, с който забрани "порнографски или неприлични" книги в училищата.

Повечето от книгите, които са били забранени досега, се отнасят до теми като сексуална ориентация и идентичност.

Забраната на Библията идва на фона на по-мащабните усилия на американските консерватори в щатите да забранят учения по спорни теми като правата на ЛГБТ и расовата идентичност. Забрани на определени книги, считани за обидни, са въведени и в Тексас, Флорида, Мисури и Южна Каролина. Някои либерални щати също забраниха книги в някои училища и библиотеки, позовавайки се на предполагаемо расово обидно съдържание.

Решението в Юта е взето тази седмица от училищния окръг Дейвис северно от Солт Лейк Сити след жалба, подадена през декември 2022 г. Служителите казват, че вече са премахнали седемте или осемте екземпляра на Библията, които са имали на рафтовете си, като отбелязват, че текстът никога не е бил част от учебната програма на учениците.

Комисията не уточнява мотивите си, нито кои пасажи съдържат "вулгарност или насилие".

Законодателят от щата Юта, който е автор на закона от 2022 г., преди това отхвърли искането за премахване на Библията като "подигравка", но тази седмица промени курса си, след като я определи като "предизвикателно четиво" за по-малките деца.

"По традиция в Америка Библията се преподава най-добре и се разбира най-добре вкъщи и в семейството", написа Кен Айвъри във Facebook.

Боб Джонсън, баща на ученик от началното училище в училищния район Дейвис, заяви пред CBS News, че е против премахването на Библията.

"Не мога да се сетя какво има в Библията, което би трябвало да се извади от нея. Не е като да има картинки в нея", каза той.

Районът не е първият в САЩ, който премахва Библията от рафтовете си след приемането на подкрепяни от консерваторите закони за забрана на книгите.

Миналата година училищен район в Тексас извади Библията от библиотечните рафтове след оплаквания от представители на обществеността, които се противопоставят на усилията на консерваторите да забранят някои книги. Миналия месец ученици в Канзас поискаха Библията да бъде премахната от училищната им библиотека./БГНЕС