На риболов на Никулден

Свети Николай е патрон на рибарите, а сред тях има такива, които днес не пропуснаха да опитат късмета си. Какво ловят рибари на Никулден край София в репортажа на БГНЕС.

Спортен Риболов-Враждебна 777 е мястото, където днес видяхме доста рибари. Росен, който работи тук казва, че е нормално, все пак това е рибарски празник. Днес ловят предимно пъстърва, добавя той и обяснява, че времето е подходящо за тази риба. „Ловят и то доста добре, както виждам. Най-добре се хваща пъстърва с всички варианти – на камола, на бял червей, на паста, както и на блесна”, споделя наблюденията си мъжът.

Васил е рибар, откакто се помни. Той е хвърлил въдицата за пъстърва. С усмивка споделя, че тайната на добрия риболов е меракът. „Винаги идвам на Никулден. Ако не хвана нищо, чак тогава отивам до магазина”, каза той.

За Десислав днешният празник е най-подходящият ден за риболов. „Аз го правя, това е до човек, има хора, на които им е студено, вали… Днес ми е свободен ден и съм тук”, сподели рибарят. Опитите му да улови пъстърва до момента не се бяха увенчали с успех. Лови я на нимфа, след като у пробвал безуспешно преди това с малка рибка и силикон.

Когато нашият екип си тръгна от водоема, водата беше на същото ниво, а не както във вица: Пита ли един рибар каква риба е уловил, а той отговорил „толкова голяма, че като я извадих водата в язовира спадна с половин метър“. /БГНЕС