На Преображение: гроздето става вино, а виното кръв Христова

Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим възглави тържествената св. литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на днешния празник Преображение Господне.

снимка: Ангел Карадаков/Българска Патриаршия

Епископ Герасим бе в съслужение с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов. По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов изнесе проповед за големия православен празник, като подчерта важността и значимостта на Господнето преображение на планината Тавор, за което се разказа и в евангелското четиво, както и какво символизира освещаването на лозовия плод, което се извършва в днешния ден.

Според отците на Църквата гроздето се освещава като образ на Преображението: гроздето става вино, преобразявайки се в съвършено друга същност, а после това вино по удивителен начин става Кръв Христова. В края на богослужението бе изпято и многолетие за всички празнуващи.

На празника Преображение се чества едно важно евангелско събитие, потвърждаващо божествения произход на Господ Иисус Христос.

Тоя празник е установен в първи век на християнството и ни напомня явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците Си - апостолите Петър, Йоан и Яков. Той се изкачил с тях на Тавор планина, която се намира край Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава - древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!" Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог; двама най-велики представители на Стария Завет – Мойсей и Илия, които станали свидетели с явяването си, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Обкръжени от небесна слава, те беседвали с Господ Бог Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа.

Този велик празник се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти. /БГНЕС