На 95 г. в САЩ почина Любен Топчев - деец на МПО и борец за независима Македония

На 95 г. в САЩ почина Любен Топчев – изтъкнат деец на Македонската патриотична организация (МПО) и брат на убития член на „Струмишката петорка“ Стефан Топчев, предаде БГНЕС.

„В неделя, 3 декември 2023 г., почина Любен Топчев, дългогодишен член и лидер на Македонското освободително движение, съосновател и почетен председател на Македонската патриотична организация, секция „Струмишката петорка“, бивш член на Централния комитет на МПО“, съобщиха негови близки.

Любен/Любчо Топчев е роден на 12 август 1928 г. в град Струмица, който по силата на Ньойския диктат е предаден на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. Югославия). Семейството му са бежанци от Кукуш.

„Струмишката петорка“

Семейство Топчеви се противопоставят на жестокия режим в Македония, който се установява след 1945 г. от югославския диктатор Тито. В символ на тази съпротива се превръща Стефан/Стево Топчев, който се включва в т.нар. „Струмишка петорка“. Те са разстреляни от югославската държавна сигурност УДБА на 13 август 1951 г. недалеч от село Дорломбос. Всички те са застреляни с по два куршума - един в сърцето, а другия в главата.
Петимата младежи са привърженици на ВМРО и се борят за отделянето на Македония от Югославия и създаването на Независима Македония. Убитите - Борис Белев (22г.), студент по физика, Стево Топчев (19г.), студент по право, Георги Костуранов (21г.), студент по медицина, Георги Ярмов (22г.), студент по геология и Мирко Пецев (23г .), студент по право – се превръщат в символ на жертвите на Македония от Титовия режим, а тяхната групова снимка става емблема на най-старата емигрантска организация на македонските българи - МПО в САЩ и Канада.
Телата на младежите на следващия ден са оставени пред сградата на общината покрити с найлони. Четирима от тях са погребани в присъствието на техните близки извън гробището, а петият Борис Белев е погребан в протестантското гробище в града. Всички те са обявени от режима в Белград и Скопие за "национални предатели".
След разстрела агентите на УДБА изпотрошават костите им. Случаят получава широк международен отглас, а скоро след това в Ню Джърси, САЩ, и в Сао Пауло, Бразилия, Македонската патриотична организация създава свои структури с името „Струмишката петорка“.

Любен Топчев беше дългогодишен член и лидер на Македонското освободително движение

В емиграция, деец на МПО

След убийството на брат си Любчо Топчев успява да избяга от Югославия и се установява в Бразилия. През ноември 1951 г. заедно с Христо Лагадинов, Методи Калкашлиев и Коста Хаджимишев е сред основателите на МПО „Струмишката петорка“ в Порто Алегре, Бразилия. По-късно се преселва в САЩ, където също участва в дейността на МПО. Между 1978 и 2003 година е член на ЦК на МПО.
Македонската патриотична организация (МПО) е най-голямата емигрантска организация на българите в света. Тя е създадена от бежанци от всички части на Македония във Форт Уейн през 1922 г. Нейното учредяване е по личното решение на Тодор Александров, който обединява всички малки съществуващи организации в Северна Америка по онова време. По-късно МПО се разширява в Южна Америка – Бразилия и Аржентина, а също така в Австралия, Белгия. Химнът на ВМРО „Изгрей зора на свободата“ е написан също така и за МПО. Основната цел на организацията е да защитава правата на българите от поробена Македония срещу сръбската и гръцка пропаганда и терор. Тя работи активно за създаването на българско лоби, поддържайки контакти с американския политически, бизнес и научен елит, включително ангажира представители на Конгреса и администрацията във Вашингтон с българската кауза.

Любен Топчев с Георги Пашкулев в Ню Йорк

Любен Топчев: Режимът на Груевски бе по-добре организиран от мафията на Ал Капоне

През 2017 г. екип на БГНЕС се срещна с Любен Топчев в Ню Йорк и засне последното телевизионно интервю с него. Тогава той сподели пред БГНЕС своите виждания за развитието на РС Македония.
„Първите 3-4 години, след като Република Македония обяви своята независимост на 8 септември 1991 г., в страната се чувстваше духа на свободата и на ВМРО“, заяви тогава Топчев.
„През 1994-1995 г. тази свобода започна да изчезва с идването на власт на бившите комунисти, които се бяха преименували на социалдемократи. Но колкото и да бяха лоши комунистите по онова време, това е нищо в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, което управлява страната в продължение на 10 години от 2006 до 2016 г.
Неговото управление дори не е македонизъм. То е по-лошо и напомня на режима, установен в Македония по времето на Кралство Югославия /1919-1941 г./ под скиптъра на крал Петър, а след това и на неговия син Александър Първи. Когато гледам Скопие на Груевски, все едно се връщам в епохата на крал Петър“, каза още Топчев.
„Македония беше подчинена на една фамилия. В тази фамилия командваше Сашо Миялков, дори не Груевски. Всъщност последният му се пада племенник, защото майка му е сестра на Миялков. Така една фамилия командваше Македония и нейната власт бе по-добре организирана от тази на комунистите. Те контролираха изборния процес, малкия и средния бизнес, всички печеливши предприятия бяха техни, печелиха всички обществени поръчки. С една дума управлението на Груевски и Ко беше сравнимо с това на мафията, но това бе мафия по-добре организирана от тази на Ал Капоне“, заяви пред БГНЕС Любен Топчев.

Поклон пред паметта на Любен Топчев! БГНЕС изказва съболезнования на неговото семейство и близки! /БГНЕС