МВнР следи с тревога ситуацията в Афганистан, за 11 българи може да се наложи евакуация

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев ще участва днес в извънредното видеоконферентно заседание на Съвета „Външни работи“, което ще дискутира ситуацията в Афганистан. Северноатлантическият съвет на НАТО също ще обсъди темата.

БГНЕС припомня, че късно в понеделник външното ни министерство съопбщи, че към момента не са постъпвани искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани. Има информация само за 11 български граждани, работещи за международни организации в Кабул, следи се за тяхната евакуация и ако има нужда МВнР е готово да окаже необходимото съдействие.

Българската страна разглежда с необходимото внимание отправени от партньорите запитвания за приемане временно в България на афганистански граждани – местни лица, работили за НАТО, ЕС и чуждестранни дипломатически мисии и организации в Афганистан, заявиха още от външно министерство.

Страната ни се присъедини към призива на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш всички страни в конфликта да спазват правното и морално задължение да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население, принудено да напусне домовете си. Следва да бъде гарантиран и свободен достъп на каналите за хуманитарна помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански граждани.

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничения на правата на човека в Афганистан, особено по отношение на жените и журналистите. Подкрепяме инициираната от САЩ многонационална декларация, в която се подчертава и че на чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат страната, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите.

България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население, заявиха още от МВнР. /БГНЕС