МВнР: Ще организираме хуманитарен коридор

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса, всеки момент около 130 човека ще тръгнат от Одеса към България.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова брифинг за актуалната информация относно ситуацията в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

В посолството ни в Киев има настанени хора, съобщи зам.-министър Димитрова. Тя уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти, не се очакват ракетни заплахи. В сградата има около 30 човека, освен персонал, има екип на българска телевизия и четирима българи.

Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда, каза още зам.-министърът.

Тя съобщи, че буквално преди минути е пристигнал списък със спешна нота с неща от първа необходимост. По думите на Димитрова предприемат се стъпки за организиране на хуманитарен коридор.

Стана ясно, че се издават временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България.

Директорът на ситуационния център Антон Марков обясни, че са предприети стъпки за опростен ковид режим предвид мерките, които има за влизане в България.

Ако пристигащите са бежанци, то си ги поемат Държавната агенция за бежанци. Българските граждани, ако няма къде да отидат, то има инструменти да им се помогне, каза Марков.

Официалните власти в Киев в момента не функционират, нямаме с кого да комуникираме. На терен сме сами в момента, добави Марков. /БГНЕС