Евакуираха българско семейство от Ивицата Газа

Министерството на външните работи на Република България извърши евакуация от Ивицата Газа на българско семейство, която бе организирана по инициатива на украинската страна с осигурен самолет и друг транспорт, както и със съдействието и на египетските власти.

Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство кацнаха успешно на летището в София, преминавайки през две държави – Египет и Украйна, съобщиха от МВнР.

В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, участваха мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Семейството, отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамалла, стигна до България благодарение на отличното сътрудничество на българската страна с украинските власти, които организираха евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет.

Посолството ни в Тел Авив осигури координация и организация с украинската страна на място. Групата от общо 109 души бяха извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро. Българското семейство бе посрещнато от консула ни в египетската столица. С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството ни в Киев на тримата български граждани бяха издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството – българска виза. При престоя им в Киев те бяха настанени в посолството ни в украинската столица.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите искрени благодарности на украинската страна за отличното сътрудничество и предоставената възможност на българското семейство да се завърне у нас. МВнР благодари и на Египет за осигурените условия за реализирането на хуманитарна мисия. /БГНЕС