МВнР: Предвиждаме общо 760 секции в 68 държави

„По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 държави“. Това заяви председателят на работната група "Избори" в МВнР Иван Кондов на пресконференция, касаеща организацията на изборите зад граница за президент и вицепрезидент, и Народно събрание на 14 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Предвижда се в около 200 секции да се гласува с машини. Може би ще се се гласува с 360 машини“, уточни Кондов.

Той очерта основните предизвикателства, пред които работната група е била изправена при подготовката на изборите в чужбина. Първото основно предизвикателство е било назначаването на членовете на секционните избирателни комисии и членовете на политическите партии. „Нашата молба е това да се изтегли възможно по-рано. Този процес винаги е предизвиквал известно напрежение в чужбина“, обясни председателят на работната група „Избори“.

Второто предизвикателство е било свързано с това политическите партии да предложат добре подготвени кандидати. По думите му българските граници зад граница се чувствали пренебрегнати. Той каза още, че Организацията на изборните доброволци зад граница се е свързала с МВнР с желание да помогне, което според него е изключително продуктивно.

Кондов допълни, че третото предизвикателство било обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

„Ние сме готови да предоставим техническата платформа, която да осигури едно дистанционно обучение. Смятаме, че едно такова обучение би било изключително полезно за всички. Освен това, имаше един проблем с протоколите. Серийният номер не излизаше при сканирането им. Това вече е поправено. Ще има два номера на всеки протокол. Решихме също да се използва само един списък и за изборите за президент, и за изборите за парламент. Ще има две графи за подписи за единия избор, и за другия“, сподели той.

Най-голямото предизвикателство пред МВнР е провеждането на евентуален втори тур. Ще трябва да бъдат изпратени за кратък период от време бюлетини до същите секции.

„Ще трябва да изпратим нови машини оттук. Нашите анализи показват, че ако не получим бюлетините или машините до 16 ноември, не сме сигурни, че ще можем да гарантираме втория тур. Много ни се иска в понеделник да започнем подготовката за изпращането на бюлетините. Има много малко работни дни, което може да предизвика проблеми с доставката. Тя ще бъде затруднена максимално“, допълни експертът.

Заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов, извънреден и пълномощен посланик на България в Армения, от своя страна заяви, че около 2800 български граждани ще вземат участие в секционните избирателни комисии. Анастасов каза още, че се предвиждат 1.3 млн. бюлетини за първи тур и около 700 хиляди за втори. По думите му организирането на логистичната схема е доста комплексен процес.

Експертът сподели също така, че най-много секции ще имаме във Великобритания – между 130 и 140. В Турция ще имаме между 115 и 125. Над 4000 е приблизителният брой на членовете на секционните избирателни комисии. В Германия и Швейцария ще се изисква задължителна ваксина или PCR тест, или документ за преболедуване. /БГНЕС