МВнР: Очакваме да бъдат образувани секции в 62 държави

Очакванията на МВнР са да бъдат образувани избирателни секции в 62 държави. Това заяви Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори”, предаде репортер на БГНЕС.

“115 секции ще бъдат организирани в дипломатически и консулски представителства. За повече от 50 места бяха подадени над 40 заявления за гласуване - 14 са в САЩ, 6 са в Италия и Турция”, каза Анастасов.
Прогнозният брой секции по държави, които очакваме са в Турция малко над 160, малко над 115 в Обединено кралство, 74 в Германия, а извън дипломатическите представителства в Германия ще бъдат образувани 56 секции, 64 секции в Испания, 56 секции в САЩ, 26 секции в Италия, 23 секции в Нидерландия, 21 секции в Гърция, във Франция - 16“, уточни Анастасов.
Той коментира, че за последните 2 години министерството е натрупало опит за провеждане на избори в над 700 секции в различни държави. Той обясни, че МВнР има готовност да предприеме действия по организационно-техническото осигуряване на секциите в чужбина като очакваният брой е около 730 - 740 секции след като ЦИК вземе решение.
Той съобщи, че се наблюдава тенденция за намаляване на подаваните заявления за гласуване в чужбина.
Анастасов прогнозира, че от България ще бъдат командировани около 520 души, които да вземат участие в изборите в чужбина и около 220 служители от мисиите в чужбина.
Анастасов подчерта, че МВнР отново е потвърдило пред ЦИК, че за предстоящите избори на 2 април има готовност да достави машините за изборите в чужбина, ако логистиката бъде възложена на министерството. „Прогнозният брой машини, които ще транспортираме според наши анализи е между 240-410 машини в 240 секции в 22 държави на 3 континента“, обясни той. /БГНЕС