МВнР: Не сме разрешавали отбелязването на Деня на съветската армия в София

Министерството на външните работи не е предоставяло разрешения за честване организирано от посолството на Руската федерация в София. Това съобщиха от българското външнополитическо ведомство, предаде БГНЕС.

„Съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност. Даването на разрешения или откази за провеждането на събития, организирани от посолствата на други държави в България не попада в компетенциите на Министерството на външните работи“, уточниха от МВнР и поясниха: В конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

БГНЕС припомня, че столичният кмет Васил Терзиев е дал разрешение на руското посолство да отбележи Деня на защитника на родината, който се чества на 23 февруари. Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е поискала разрешение от кмета на София чрез специално писмо, изпратено на Министерство на външните работи, което е препратено до кметството. Пак по същия канален ред Терзиев е можел да откаже честванията, защото има сериозни аргументи и основания за опазване на реда и гражданския мир, но Столична община не го е направела.

Тази сутрин пред Столичната община граждани протестираха заради разрешението, дадено от кмета Васил Терзиев на руското посолство да чества официално днес Деня на съветската армия на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“. Недоволните скандираха „Вън Русия от България“, „Вън Митрофанова и руските агенти от България“, „Русия е империя на злото“.

Кметът Терзиев призова протестиращите да отидат пред МВнР. „Тука има много сериозно неразбиране, ако някой иска да протестира – да отиде пред МВнР. В нота от там пишат: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша“, каза той.

Церемонията се състоя пред на Паметник-костница на Съветската армия в ж.к. „Лозенец“.

„Да, разбира се, има разрешение за нашето мероприятие“. Така посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова коментира пред БГНЕС има ли забрана от кмета на Столична община за честване на Деня на защитника на родината.

23 февруари е обявен за празник на Съветската армия и Военно-морския флот през 1946 г. с указ на Сталин. След разпадането на СССР, по времето на президента Борис Елцин е прекръстен на „Ден на защитника на Отечеството“. /БГНЕС