МВнР изненадано от преброяването в РСМ

Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е създаването на условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи, предаде БГНЕС.

„В тази връзка приемаме с голяма изненада публикуваните данни за броя на гражданите, самоопределили се като българи в преброяването на населението в страната. Отбелязваме драстичното разминаване между тези данни и данните за броя на над 100 000 граждани на Северна Македония, които лично са подали документи, доказващи български произход и самосъзнание за получаване на българско гражданство“, посочват от външнополитическото ни ведомство.

Обект на сериозен анализ е и фактът, че 7,2 % от гражданите на съседната ни страна не са се преброили активно. Според изнесената информация, данните за тях са били събрани чрез съответната информационна база, без да е възможно да се определи етническата или религиозна принадлежност. Липсва информация за броя на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, преброили се зад граница.

„Взимаме под особено внимание изразените съмнения относно прозрачността и достоверността на процеса, заявени от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, така и при обявяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от властите в Северна Македония“, заявяват от българското МВнР. /БГНЕС