МВнР е против опитите да бъде въвличано в политическата кампания

Категорично се противопоставяме на опитите МВнР да бъде въвличано в политическата кампания. Ние сме спазили стриктно закона. Това заяви постоянният секретар на външнополитическото ни ведомство Иван Кондов във връзка с разкриването на избирателни секции в чужбина, предаде репортер на БГНЕС.

„Всички наши представители са деполитизирани, те няма да правят коментари на решенията на ЦИК. Спазили сме закона и всичките му срокове“, увери Кондов.
От външно министерство опровергаха твърденията за „странни разговори“ между ЦИК и МВнР и припомниха, че са успели да организират рекорден брой избирателни секции в чужбина.
Във връзка с формирането на съставите на секционните избирателни комисии в чужбина от МВнР припомниха, че ЦИК ги назначава и утвърждава списъците с резервните членове, както и застъпниците. Законът изисква в 16-дневен срок преди изборите, в случая 18 март, министърът на външните работи да направи предложенията си за по един член в СИК, който да бъде негов представител. След това се провеждат консултации на политическите партии.
„Всичко, което не е запълнено от политическите партии, по предложение на нашите дипломатически и консулски представителства се запълва от местните общности“, уточни Иван Кондов.
От своя страна главният секретар и заместник-председател на работната група „Избори“ Калин Анастасов коментира, че във външното ведомство постъпват предложения за корекции в съставите на някои СИК-ове, които се препращат към централната комисия.
„Към днешна дата, съгласно решение на ЦИК, общата численост на съставите на секционните избирателни комисии зад граница е 2507 души. Министерство на външните работи краткосрочно ще командирова от София около 160 човека. Още 140 наши колеги зад граница ще вземат участие в секционните избирателни комисии“, посочи още той.
Секционни избирателни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции. /БГНЕС