МВФ увеличи световната прогноза за растеж, но намали тази за Европа

Оптимизмът, че новите ваксини ще поставят пандемията под контрол и ще позволят да се възобнови икономическата активност, съчетана със стимули в големите икономики, увеличава прогнозата за глобален растеж тази година до 5,5%, заяви МВФ.

„Тези развития показват по-силна отправна точка за глобалните перспективи за периода 2021–22“, заяви МВФ в последната си Световна икономическа перспектива (WEO).

Европа

Новата вълна от коронавирусни инфекции на европейския континент забавя обаче възстановяването в еврозоната. Днес МВФ понижи прогнозите за растеж за Европа, информира АФП.

Според новите прогнози се очаква БВП в еврозоната да се увеличи с 4,2% тази година, с цял пункт по-ниско от прогнозираното през октомври, заяви МВФ в последната си перспектива за световната икономика.

Икономиките на Германия, Франция, Италия и Испания страдат, което според МВФ отразява намаляване на активността към края на 2020 г. То се очаква да продължи в началото на 2021 г. на фона на нарастващите инфекции и подновяването на блокирането. В Европа, където правителствата наредиха нови блокировки и дори вечерен час на фона на нарастващите случаи, както и заради появата на новия, по-заразен щам, намаляването на прогнозите за растеж е очаквано.

Въпреки че МВФ отбеляза, че сделката на Лондон за излизане от Европейския съюз в последния момент е предотвратила ключовия риск за перспективите, фондът намали прогнозата и за Великобритания.

Света

Повишаването на растежа след 3,5-процентното свиване в световен мащаб през 2020 г. отразява "очакванията за засилване на дейността, задвижвана от ваксините, по-късно през годината и допълнителна политическа подкрепа в няколко големи икономики" като САЩ и Япония, посочва МВФ.

Фондът очаква растежът в Съединените щати да бъде с цели два пункта по-висок от прогнозираното досега до 5,5%, което е най-силният темп от 1984 г. МВФ прогнозира, че в Китай ръстът ще е 8,8%. Но базираният във Вашингтон кредитор предупреди, че перспективите са породени от "изключителна несигурност" и са необходими повече действия за предотвратяване на трайни щети.

„Остава обаче още много да се направи по фронтовете на здравеопазването и икономическата политика, за да се ограничат постоянните щети от тежкото свиване през 2020 г. и да се осигури устойчиво възстановяване“, сочи МВФ.

Коронавирусната е причинила сериозни щети, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„При 22 трилиона долара в момента, прогнозната кумулативна загуба на продукция през 2020 до 2025 г. спрямо прогнозните нива преди пандемията, остава значителна“, каза Гопинат

Нарастващите инфекции в някои страни - включително новите варианти на Covid-19 - които доведоха до нови блокировки, както и логистичните проблеми с разпространението на ваксини, представляват "важни контрапункти на благоприятните новини", се казва в доклада. И дори с растежа, много икономики няма да се възстановят до предпандемичните си нива тази година, каза МВФ.

Фондът призовава правителствата да продължат да оказват подкрепа "докато възстановяването не нарасне". /БГНЕС