МВФ: Оптимизъм за растежа на световната икономика

Световната икономика продължава постепенно да се възстановява от пандемията и руската инвазия в Украйна. В краткосрочен план признаците на напредък са неоспорими, определи Международният валутен фонд (МВФ) в актуализация на световните икономически перспективи.


МВФ прогнозира растеж от 3% за тази и следващата година, което е с 0,2 процентни пункта повече в сравнение с прогнозите ни от април. Глобалната инфлация се очаква да се понижи от 8,7% през миналата година до 6,8% през тази, което е корекция надолу с 0,2 процентни пункта, и до 5,2% през 2024 г. Растежът за развитите икономики ще е забавен с 1.5%, докато растежът на развиващите се икономики все още се очаква да се ускори до 4.1%. ЕС ще запише растеж от 1.0% и 1.7% през 2024 г., което е с 0.30 повече от по-ранните оценки. В Съединените щати се очаква забавяне от 2,1 % през 2022 г. до 1,8 % през 2023 г., след което той ще продължи да се забавя до 1,0 % през 2024 г. Прогнозата за Китай остава непроменена - 5,2% за 2023 г. и 4,5% за 2024 г.

Здравната криза COVID-19 официално приключи, а нарушенията във веригите за доставки се върнаха на нивата отпреди пандемията. Икономическата активност през първото тримесечие на годината се оказа устойчива, въпреки предизвикателната среда, на фона на изненадващо силните пазари на труда. Цените на енергията и храните рязко се понижиха от предизвиканите от войната пикове, което позволи на глобалния инфлационен натиск да отслабне по-бързо от очакваното. А финансовата нестабилност след банковите сътресения през март остава овладяна благодарение на решителните действия на американските и швейцарските власти.

„И все пак на хоризонта все още има много предизвикателства и е твърде рано да се празнува“, допълва МВФ в доклада.

Пазарите на труда остават особено светъл лъч, като в много икономики нивата на безработица са по-ниски, а нивата на заетост - по-високи от тези преди COVID. Общата инфлация на заплатите нарасна, но в повечето страни остава по-ниска от инфлацията на цените.

„Надяваме се, че с оттеглянето на инфлацията сме навлезли в последния етап на инфлационния цикъл, започнал през 2021 г. Но надеждата не е политика и намаляването на инфлацията може да се окаже доста трудна задача. Рисковете за инфлацията сега са по-балансирани и е по-малко вероятно повечето големи икономики да се нуждаят от допълнителни прекомерни увеличения на основните лихвени проценти. Лихвените проценти вече достигнаха своя връх в някои латиноамерикански икономики. И все пак е от решаващо значение да се избягва преждевременното намаляване на лихвените проценти, т.е. докато базисната инфлация не покаже ясни и устойчиви признаци на охлаждане. Все още не сме стигнали дотам. През цялото време централните банки трябва да продължат да наблюдават финансовата система и да са готови да използват другите си инструменти за поддържане на финансовата стабилност“, постановява в актуализираните данни МВФ. /БГНЕС