МВФ изпраща делегация в засегнатия от кризата Пакистан

Следващата седмица МВФ ще изпрати екип в Пакистан, за да обсъди съживяването на отчаяно необходимата спасителна програма, след като валутната криза доведе до почти пълно спиране на вноса.

Южноазиатската държава е в тежко икономическо положение, обслужва безкрайни външни дългове, бори се с нарастващата инфлация и разполага само с долари за около три седмици внос.

В изявление от четвъртък МВФ съобщи, че във вторник в столицата Исламабад ще пристигне екип за преглед, който ще се опита да изведе страната от задънената улица по въпроса за отпускането на повече финансова помощ.

Това се случва няколко дни след като Исламабад се поддаде на натиска да премахне ограничението за обмен на валута, за да помогне за контролирането на разрастващия се черен пазар. В четвъртък рупията се срина до исторически минимум спрямо щатския долар.

Мохамед Сохаил, финансов анализатор и главен изпълнителен директор на Topline Securities, заяви, че правителството е преодоляло голямо препятствие пред осигуряването на следващия транш от МВФ.

"Оставането на валутния пазар на пазарните сили беше едно от най-големите условия на МВФ, на което правителството се противопоставяше в миналото", каза той пред АФП.

Министър-председателят Шехбаз Шариф заяви в петък, че се надява на споразумение този месец.

"Днес Пакистан се намира на кръстопът, на който се стремим да спестим всеки цент", каза той на събитие в столицата, като добави, че е изготвен списък с приоритети за вноса.

Държавната банка, която от началото на месеца отказва да издава акредитиви в почти всички случаи, с изключение на вноса на храни и лекарства, съобщи, че резервите отново са намалели до почти деветгодишното дъно от 3,7 млрд. долара.

Сриващата се икономика отразява политическия хаос, като бившият министър-председател Имран Хан оказва натиск върху слабото коалиционно правителство и призовава за избори, които трябва да се проведат не по-късно от октомври.

Хан, който беше свален от власт миналата година с вот на недоверие, посредничи за отпускането на многомилиарден пакет от заеми от Международния валутен фонд (МВФ) през 2019 г.

Но той се отказа от обещанието си да намали субсидиите и пазарните интервенции, които бяха смекчили кризата с разходите за живот, което доведе до протакане на програмата.

Тя беше съживена за кратко при управлението на Шариф, но и той не пожела да изпълни условията по заема заради спадащата си публична популярност.

По-рано този месец Шариф призова МВФ да даде на Пакистан "глътка въздух", докато страната се справя с "кошмарната" ситуация, при която хиляди контейнери са задържани на пристанището в Карачи.

Пакистан все още се възстановява от опустошителните наводнения и се бори с голям недостиг на енергия, който доведе до частично спиране на работата на фабрики, включително на ключовия пазар за износ на текстил./БГНЕС, АФП