МВФ: Енергийният преход е застрашен от фрагментацията на стоковите пазари

Нарастващата геополитическа фрагментация след нахлуването в Украйна засегна стоковите пазари, заплашвайки да забави прехода към възобновяема енергия, заяви Международният валутен фонд.


Фрагментацията е довела до удвояване на новите търговски ограничения върху суровините от 2021 г. насам, като страните с ниски доходи понасят основната тежест на разходите, обяви МВФ.

"За да се постигнат целите за нетни нулеви въглеродни емисии, търсенето на полезни изкопаеми ще нарасне неколкократно през следващите години", пишат икономистите на МВФ в блог публикация, придружаваща глава от предстоящия доклад на фонда "Световни икономически перспективи" (WEO).

Но те предупредиха, че икономически жизнеспособните находища са концентрирани само в няколко държави и че "фрагментираните пазари могат да усложнят нещата".

"Стоките, особено минералите, които са от решаващо значение за екологичния преход, и някои високо търгувани селскостопански стоки, са особено уязвими в случай на по-сериозна геоикономическа фрагментация", казват те.

Водещият доклад на МВФ за световната икономика ще бъде публикуван в пълен обем следващата седмица на годишните срещи на фонда и Световната банка, които тази година се провеждат в мароканския град Маракеш.

МВФ заяви, че по-нататъшното геополитическо фрагментиране може да доведе до "сътресения" на стоковите пазари, което да доведе до дългосрочни икономически загуби от около 0,3 % от глобалните икономически перспективи.

Загубите в държавите с ниски доходи и уязвимите държави биха били още по-големи и биха достигнали средно около 1,2 % от брутния вътрешен продукт.

Въздействието до голяма степен произтича "от смущенията във вноса на селскостопански продукти", твърдят икономистите на МВФ.

"Това би изострило опасенията за продоволствената сигурност, тъй като страните с ниски доходи са особено зависими от вноса на храни, за да изхранват населението си", пишат те.

Икономистите на МВФ изчислиха, че сериозните смущения в търговията биха могли да намалят инвестициите във възобновяема енергия и електрически превозни средства с до 30% до 2030 г., което ще доведе до "по-бавно смекчаване на изменението на климата".

МВФ призова за по-тясно сътрудничество, за да се предотвратят рисковете от фрагментацията на стоковите пазари за енергийния преход.

"Ако пълното сътрудничество остане недостижимо, трябва да се търсят прагматични решения за справяне с най-неотложните предизвикателства: намаляване на риска от продоволствена несигурност и подпомагане на прехода към зелена енергия", заявиха те.

Те призоваха да се положат "спешни усилия", за да се осигури "безпрепятствено движение на храни и да се сведе до минимум заплахата от продоволствена несигурност в страните с ниски доходи".

Те също така призоваха за многостранни усилия за създаване на "зелен коридор", за да се поддържа потокът на важни минерали.

"Това би помогнало да се предотврати изменението на климата", добавиха те. /БГНЕС