Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС, предаде репортер на БГНЕС. Все още не са ясни мотивите за подадената оставка. Провежда се заседание на партията.


По неофициална информация Карадайъ е бил извикан от Ахмед Доган извънредно в централата на ДПС преди оставката. Ахмед Доган става председател на ДПС до конференцията на партията през февруари 2024 г.

От 16 октомври депутатът Делян Пеевски е съпредседател на парламентарната група на ДПС. Той делеше поста с досегашния лидер на партията Мустафа Карадайъ.

През последните месеци Пеевски е човекът, който изразява позицията на партията по ключови теми. Съпредседателският пост му дава възможност и легитимация да участва в председателските срещи в Народното събрание, които определят дневния ред на парламента.

БГНЕС припомня, че на VII НК на ДПС през 2009 г. Мустафа Карадайъ е избран за член на ЦС на ДПС и след това е избран за секретар на ЦОБ на ДПС от Централния съвет по предложение на председателя на партията д-р Ахмед Доган. Като секретар на ЦОБ на ДПС Карадайъ работи два мандата, до 2016 г.

На 24 декември 2015 г. Мустафа Карадайъ е избран за съпредседател на ДПС, а четири месеца по-късно – на 24 април 2016 г. IХ. Национална конференция на ДПС го избира за председател на ДПС. На проведената на 12 декември 2020г. Х. Национална конференция на ДПС е преизбран за председател.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е председател на ПГ на ДПС в 43 и 44 НС. Като народен представител е избиран в 42, 43 и 44 НС. /БГНЕС