Мушкатото – най-популярното балконско растение у нас

Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна украса. С него украсяваме балкони, первази и дори лехи. Това заяви за БГНЕС Снежка Каратотева, главен специалист Сезонни дейности в Университетски ботанически градини, София.


Ботаническата градина е организирала днес Празник на мушкатото. Това е многогодишно растение от Южна Африка, което е много популярно за лятно зацветяване в умерените ширини. През зимата се съхранява на топло в помещения.


„Мушкатото се появява у нас най-вероятно още в началото на ХХ век“, разказа Каратотева.


Броят на мушкатата е огромен, над 400 вида. „Най-популярните сортове са английското мушкато, както и индришето, като в последно време най-популярният сорт е „Калиопе“. То е комбинация от два вида, много едроцветно и полукаскадно“, заяви експертът.

Индришето, освен за украса, се използва и в кулинарията. „С него ароматизираме ястия, предимно сладки и компоти, но също така се смята, че прогонва насекомите, основно комарите. Индришетата са приятни за балконско зацветяване“, посочи Каратотева. Има много и различни видове индришета не само по миризма, но и по формата на листата. „Интересна при тях е листната маса, а не цветовете“, обясни тя. /БГНЕС