МС: Израел трябва да предотврати геноцидните действия в Газа

Върховният съд на ООН заяви, че Израел трябва да предотврати геноцидните действия в Газа и да улесни "спешно необходимата" хуманитарна помощ в обсадената територия, предаде АФП.


Съдът призова Израел да се въздържа от евентуални геноцидни действия, тъй като продължава военната си операция в Ивицата Газа, но не разпореди прекратяване на огъня.

Израел трябва да предприеме "незабавни и ефективни мерки, които да позволят предоставянето на спешно необходимите основни услуги и хуманитарна помощ за справяне с неблагоприятните условия на живот на палестинците", заяви съдът.

На този етап Международният съд (МС) не разглежда въпроса дали Израел действително извършва геноцид в Газа - този процес ще отнеме няколко години.

Но съдът предупреди Израел да "предприеме всички мерки, които са по силите му, за да предотврати" действия, които биха могли да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН за геноцида, създадена през 1948 г., когато светът се отърси от ужасите на нацисткия Холокост.

Той също така заяви, че Израел трябва да "предотврати и накаже" всяко подстрекателство към геноцид.

Делото беше заведено от Южна Африка, която обвини Израел в нарушаване на Конвенцията на ООН за геноцида.

В продължение на два дни изслушвания по-рано този месец в позлатената зала на Двореца на мира, където заседава Международният съд, адвокатите на двете страни се бориха за тълкуването на тази конвенция.

Южна Африка обвини Израел в "геноцидни" действия, които са имали за цел да предизвикат "унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група".

Тя призова съда да нареди на Израел "незабавно да преустанови" военните си операции в Газа и да позволи на хуманитарната помощ да достигне до цивилното население там.

Израел отхвърли делото като "грубо изопачена история" и заяви, че ако са извършени някакви геноцидни действия, то те са били извършени срещу Израел по време на атаките на Хамас на 7 октомври.


"Това, което Израел се стреми да постигне, действайки в Газа, не е да унищожи един народ, а да защити един народ, своя народ, който е атакуван на множество фронтове", заяви Тал Бекер, главният адвокат на Израел.

Въпросът сега е дали решенията на съда ще бъдат изпълнени.

Въпреки че решенията му са правно обвързващи, той не разполага с механизъм за прилагането им и понякога те биват напълно пренебрегвани - например, той е наредил на Русия да спре инвазията си в Украйна.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху вече намекна, че Израел няма да се съобрази с нито едно решение, като заяви, че "никой няма да ни спре", дори и присъдата в Хага.

Експертите обаче смятат, че освен значителното символично въздействие на решението, то може да има и осезаеми последици на място.

"За други държави ще бъде много по-трудно да продължат да подкрепят Израел, ако неутрална трета страна установи, че съществува риск от геноцид", казва Джулиет Макинтайър, експерт по международно право от Университета на Южна Австралия.

"Държавите могат да оттеглят военната или друга подкрепа за Израел, за да избегнат това", добави тя.

Нападението на Хамас от 7 октомври доведе до смъртта на около 1140 души в Израел, повечето от които цивилни.

Оттогава насам в Ивицата Газа при израелските бомбардировки и сухопътната офанзива са загинали най-малко 26 083 палестинци, около 70 % от които жени, малки деца и юноши, по данни на здравното министерство на правителството на Хамас. /БГНЕС