Мрачна картина на света: ООН иска повече хуманитарно финансиране от всякога

ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ през следващата година заради войната в Украйна и други конфликти, извънредните ситуации, свързани с климата и все още продължаващата пандемия, които тласкат все повече хора към криза, а някои - към глад.

В годишния глобален хуманитарен преглед на ООН се посочва, че 339 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на спешна помощ през следващата година - с 65 милиона повече от прогнозата преди година.

"Това е феноменално и депресиращо число", заяви пред репортери в Женева ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс, като добави, че това означава, че "следващата година ще бъде в ход най-голямата хуманитарна програма", която светът някога е виждал.

„Ако всички хора, нуждаещи се от спешна помощ, се намират в една държава, тя би била третата по големина държава в света след Китай и Индия“, каза той.

Новата оценка показва, че всеки 23-ти човек ще има нужда от помощ през 2023 г., докато през 2015 г. това е бил всеки 95-ти човек.

Тъй като екстремните явления, наблюдавани през 2022 г., се разпростират и през 2023 г., Грифитс определи хуманитарните нужди като "шокиращо високи".

"Смъртоносните суши и наводненията опустошават общности от Пакистан до Африканския рог", каза той, като посочи и войната в Украйна, която "превърна част от Европа в бойно поле".

"Спасителен пояс"

В годишния призив на агенциите на ООН и други хуманитарни организации се казва, че за осигуряването на помощ за 230 млн. най-уязвими хора в 68 държави ще са необходими рекордните 51,5 млрд. долара. Това е повече от 41 млрд. долара, поискани за 2022 г., въпреки че през годината сумата беше преразгледана до около 50 млрд. долара - като по-малко от половината от тази търсена сума беше финансирана.

"За хората, които са на ръба на пропастта, този апел е спасителен пояс", каза Грифитс.

Докладът представя депресираща картина на нарастващи нужди, предизвикани от редица конфликти, задълбочаващи се нестабилност и климатична криза.

"Няма никакво съмнение, че 2023 г. ще затвърди тези тенденции", предупреди Грифитс.

Застъпващите се кризи вече са довели до това, че светът се сблъсква с "най-голямата глобална продоволствена криза в съвременната история", предупреди ООН.

Организацията изтъкна, че до края на тази година се очаква най-малко 222 милиона души в 53 държави да се сблъскат с остра продоволствена несигурност, като 45 милиона от тях са изправени пред риска от гладна смърт.

"Пет държави вече изпитват това, което наричаме условия, подобни на глада, в които с увереност, за съжаление, можем да кажем, че хората умират в резултат на това", каза Грифитс. В тези страни - Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан - част от населението е изправено пред "катастрофален глад" тази година, но все още не е обявен глад в цялата страна.

Над 100 милиона разселени лица

Междувременно насилственото разселване рязко се увеличава, като за първи път тази година броят на хората, живеещи като бежанци, търсещи убежище или разселени в собствената си страна, надхвърля 100 милиона - над 1% от световното население.

"И всичко това на фона на разрушенията, които пандемията остави сред най-бедните в света", каза Грифитс, като посочи и епидемиите от маймунска едра шарка, ебола, холера и други болести.

Конфликтите се отразиха тежко на редица държави, не на последно място на Украйна, където пълномащабната инвазия на Русия през февруари остави милиони хора в крайна нужда. Глобалният хуманитарен план ще има за цел да предостави 1,7 млрд. долара в парична помощ на 6,3 млн. души в разкъсваната от война страна, а също така и 5,7 млрд. долара в помощ на милионите украинци и приемащите ги общности в околните държави.

"Солидарност"

Смята се, че повече от 28 милиона души се нуждаят от помощ в засегнатия от суша Афганистан, където миналата година талибаните се върнаха на власт, а други 8 милиона афганистанци и техните домакини в региона също се нуждаят от помощ. За справяне с тази обща криза бяха поискани над 5 млрд. долара, а други милиарди бяха поискани за подпомагане на милионите хора, засегнати от продължаващите с години конфликти в Сирия и Йемен.

В призива се изтъква и тежкото положение в Етиопия, където влошаващата се суша и двугодишният конфликт в Тиграй доведоха до това, че близо 29 милиона души отчаяно се нуждаят от помощ.

Изправен пред такива огромни нужди, Грифитс заяви, че се надява 2023 г. да бъде година на "солидарност, както 2022 г. беше година на страдание". /БГНЕС, АФП

Тагове: