МПО в Канада до Конгреса на САЩ: Несправедливостта срещу македонските българи трябва да бъде поправена

Новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение. Кампанията срещу македонските българи е кървава от самото си начало, остава насилствена и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа.

Няма оправдание българската историческа идентичност да бъде изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предци. Правата на човека означават толерантност и взаимно уважение!

Несправедливостта, извършена спрямо македонските българи, е пример, който ви призоваваме да не подценявате.

Това се казва в писмо до Конгреса и Държавния департамент на САЩ на МПО „Правда“ в Торонто, специално изпратено до БГНЕС.

МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в САЩ и Канада. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник „Македонска трибуна“. МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Писмото е реакция на опита за прокарване на резолюция от про-скопските среди за честване на "македонска идентичност" различна от българската. То е подписано от Александър Караджов, който е внук на дееца на ВМРО Иван Караджов, композитор на „Тих бял Дунав“.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото на МПО „Правда“.

„ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНГРЕСА НА САЩ

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

Почитаеми председател на Камарата на представителите,

Уважаеми членове на Конгреса на САЩ, обръщаме се към Вас с това писмо като членове на МПО "Справедливост" - Торонто, клон на Македонската патриотична организация в Съединените американски щати и Канада - една от най-старите организации на македонците в Северна Америка, която тази година празнува сто години от основаването си през 1922 г.

Първата значителна група македонски българи от трите географски области на Македония, обхващащи части от днешните Гърция, България и Северна Македония, достига до САЩ и Канада през първото десетилетие на ХХ век. Оттогава ние сме част от социалната тъкан на САЩ и Канада чрез мрежата на нашите македонско-български църковни общности и чрез сдружаването в различни организации.

В продължение на десетилетия имахме щастието да можем свободно да празнуваме своята идентичност и да работим за постигането на нашата основна цел - свободна и независима Македония, в която всички нейни етнически групи, включително преобладаващата българска, да се ползват от предимствата на демокрацията, недискриминацията и върховенството на закона.

Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение с иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания на етническо инженерство, започната в навечерието и по време на Втората световна война от Югославската комунистическа партия и нейните съюзници. Тя имаше дълготрайни последици в тогавашната Народна (по-късно Социалистическа) република Македония - част от управляваната от комунистите Югославия. Кампанията е кървава от самото си начало, остава насилствена и след това и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа, като във фокуса ѝ беше да се изкорени традиционната българска национална принадлежност на населението ни. Тази политика, провъзгласена за "македонизъм", беше изградена за сметка на историческото наследство на съседните държави - най-вече на Гърция и България. И включваше ключов инструмент - "македонският" език, новосъздаден с декрет през 1944-1945 г. и базиран на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци.

След падането на Берлинската стена надеждите на американските македонци се увеличиха, когато беше провъзгласена независимостта на бившата югославска република. Съседна България е първата държава, която призна независимостта на тогавашната Република Македония през 1992 г. Въпреки това югославската политика, враждебна към българското културно и историческо наследство, все още продължава да доминира във вътрешната политика на днешната Република Северна Македония.

Като канадски и американски граждани и македонци от български произход ние оставаме привързани към каузата на МПО, която е американско-канадска структура от самото си създаване. Ние сме твърдо убедени, че САЩ са естествен лидер на свободното слово и като такива имат големи отговорности в Източна и Югоизточна Европа. Ангажиментът на Канада има същата цел. Огромните усилия и жертви на американския народ и на канадците за постигането на демокрация в Западните Балкани по време на югославските войни ясно говорят сами за себе си. Това предполага необходимостта от силна реакция на всяка несправедливост, която би могла да попречи на стабилността и мира. В тази връзка несправедливостта, извършена спрямо македонските българи, е пример, който ви призоваваме да не подценявате. Няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в Конституцията на Република Македония заедно с другите националности, които вече са споменати в Конституцията.

Няма оправдание българската историческа идентичност да бъде изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предци. Правата на човека означават толерантност и взаимно уважение!

Уважаеми членове на Конгреса, вярваме, че конституционното признаване на правата на българите в Република Северна Македония е ключов инструмент за постигане на стабилност в бившата югославска република. Още повече с оглед на факта, че наскоро придоби членство в НАТО, което е морално изискващ статут. Конституционните гаранции за недискриминация на българите са важна демократична стъпка. Тя ще позволи също на нашите съюзници от НАТО - България и Северна Македония - да празнуват общата си история и да възстановят добросъседските си отношения като членове на НАТО и съюзници на САЩ и Канада. Това ще бъде от голяма полза за Алианса. Също така и за целостта на НАТО и Европейския съюз.

За съжаление, алтернативата на това е съмнителната легитимност на югославския "македонизъм", който ще бъде използван от сили, деструктивни за американските и канадските интереси. /Какъвто беше случаят с антиамериканското правителство на Никола Груевски, спонсорирано от Сърбия и Русия/.

Днес МПО "Правда" - Торонто очаква с нетърпение интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз. Оставаме с надеждата, че официалните институции на САЩ ще се намесят в работата на властите на Северна Македония, за да ги насърчат да реформират наследената югославска държавна идеология и да гарантират политическите права и недискриминацията на македонското българско население, като по този начин покажат зачитане на основните демократични ценности в съответствие с новопридобитото членство в НАТО.

С уважение към Вас, председател на МПО "Правда"

Александър Караджов“, се казва в писмото, изпратено до БГНЕС. /БГНЕС