МОТ: Детският труд при производството на какао е подобен на робството

Детският труд в производството на какао е "подобен на робството", а селскостопанският сектор е най-големият работодател на деца.

По последни данни на Международната организация на труда (МОТ) повече от едно на всеки пет деца в най-бедните страни в света е ангажирано с детски труд, а в Африка на юг от Сахара делът на децата на възраст между 5 и 17 години е най-голям.

Малко повече от едно на всеки четири деца в най-слабо развитите страни е ангажирано с труд, който се счита за вреден за тяхното здраве и развитие.

Международната общност е поела ангажимент до края на 2025 г. да сложи край на детския труд, но въпреки това 3,3 млн. деца все още се намират в ситуация на принудителен труд, а общият брой на децата, хванати в капана на детския труд по света, е нараснал до 160 млн. през 2020 г. и се очаква да достигне 168,9 млн. в края на 2022 г., сочат данни на МОТ.

В същото време около 79 милиона деца днес са ангажирани с опасен труд.

Швейцария и ЕС трябва да създадат фондове за обезщетение за детско робство

Базираният в Лондон мозъчен тръст ImpACT International призова Швейцария и Европейския съюз да осигурят финансова компенсация за детското робство, тъй като много швейцарски и европейски компании "са участвали и продължават да експлоатират чрез веригите за доставки, за да увеличат финансовите си печалби за сметка на уязвимите".

В неделя мозъчният тръст заяви, че около 1,5 милиона деца работят в какаовите полета в Кот д'Ивоар и съседна Гана, които произвеждат 60% от световните доставки на какао.

Земеделските производители в какаовите полета печелят приблизително 0,78 долара на ден в Кот д'Ивоар и 1 долар в Гана, което е далеч под линията на Световната банка за крайна бедност от 2,15 долара.

Предишно проучване на ImpACT "установи, че шоколадови мега компании като Nestlé, Hershey's и Mars продават продукти, произведени отчасти с използване на детски труд в Западна Африка", което "прилича на робство".

"В много случаи тези деца са принудени да упражняват тежък труд за периоди до 80-100 часа седмично при условия, които застрашават тяхната безопасност", се казва в доклада.

Според проучването хиляди деца се вкарват нелегално от съседни африкански държави в Кот д'Ивоар, за да работят в селското стопанство, и са подложени на "несправедливи условия на труд, не получават достатъчно храна и на физическо насилие или заплахи, особено ако се опитат да избягат".

"Освен това проучването установи, че голям брой деца в западноафриканските ферми работят безплатно, като броят на неплатените деца се оценява на два пъти по-голям от броя на тези, на които се плаща за работата им в какаовите ферми", се казва в доклада.

През май група експерти на ООН по правата на човека в съвместно изявление приветстваха приемането на Призива за действие от Дърбан за премахване на детския труд.

"В призива се подчертава необходимостта от спешни действия, тъй като пандемията от COVID-19, въоръжените конфликти, наред с продоволствените, хуманитарните и климатичните проблеми, заплашват да обърнат в обратна посока дългогодишния напредък в борбата срещу детския труд. Присъединяваме се към призива за спешни мерки за справяне с тази трагедия и оставаме дълбоко загрижени, че скоро още милиони деца ще бъдат принудени да работят, което може сериозно да застраши тяхното физическо и психическо здраве", заявиха те.

Система за наблюдение и отстраняване на последиците от детския труд

Като международна цел, поставена за 2025 г., някои европейски компании в Африка започнаха да прилагат Системата за наблюдение и отстраняване на последиците от детския труд (CLMRS), за да подкрепят децата в домакинствата, отглеждащи какао, и да предотвратят детския труд.

Най-голямата компания за храни и напитки в света Nestlé обяви през януари нов план за справяне с рисковете от детски труд в производството на какао.

Досега 159 783 деца в Кот д'Ивоар и Гана са получили подкрепа чрез CLMRS, съобщи шведската компания.

От своя страна американската шоколадова компания Hershey's започна CLMRS през 2021 г. и досега е обхванала 102 942 деца.

Според компанията е установено, че 1 899 деца вече не извършват неподходяща работа или са излезли от програмата. /БГНЕС, Анадолска агенция

Женева / Швейцария