Москва: Остават много въпроси за сделката за зърното

Русия все още не е взела решение относно удължаването на историческата сделка за износ на зърно с Украйна, сключена с посредничеството на ООН и Турция и изтичаща на 18 май, предаде АФП.


"Има много въпроси без отговор по отношение на нашата част от сделката ... сега трябва да вземем решение", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

През юли 2022 г. беше подписано споразумението, позволяващо възобновяване на украинския износ на зърно, както и паралелен меморандум за безпрепятствен руски износ на храни и торове.

Русия обаче многократно е заплашвала да се оттегли от споразумението, твърдейки, че остават пречки пред собствения ѝ износ на храни.

Москва твърди, че проблемите произтичат от вторичните ефекти на западните санкции върху корабните и застрахователните компании, както и върху банките.

По време на неотдавнашните разговори в Истанбул турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви: "вървим към споразумение за удължаване на срока на сделката за зърно".

Русия изложи списък с условия, за да се съгласи на удължаване, включително да позволи на Руската селскостопанска банка (Росселхозбанк) да се свърже отново с платежната система Swift.

Доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги също трябва да бъдат възобновени, а пречките пред предоставянето на застраховка на руските кораби и достъп до чуждестранни пристанища трябва да бъдат премахнати, се казва в доклада.

Условията на Москва включват и възобновяване на износа на амоняк за торове по основен тръбопровод, който минава през Украйна. /БГНЕС