Морикава триумфира в дебюта си на Бритиш Оупън

Дебютантът Колин Морикава удържа късния щурм на Джордан Спийт, за да спечели 149-то издание на Бритиш Оупън с два удара след вълнуващ край на неделния ден на Роял Сейнт Джордж‘с.

Морикава удържа Спийт за втория си успех в Мейджърите.

На едва 24-годишна възраст, Морикава стигна до втория си Мейджър след ПГА Чемпиъншип 2020 благодарение на кръг от 66 без богита за завършеки от -15 под пар. „Това е един от най-добрите моменти в живота ми. Да видя една от най-добрите публики, които някога съм виждал – очаквам с нетърпение пътуването ми всяка година за Бритиш Оупън, за да ви видя отново“, каза световният номер 4, който се справи с лекота с напрежението да играе пред 32 000 фенове при завръщането на престижния турнир след двугодишна пауза заради пандемията от коронавирус.

Американецът никога не бе играл в подобни горещи условия до Скотиш Оупън миналата седмица, когато подели 71-то място, най-лошият му резултат в професионалната кариера. Но той не показа липсата си на опит при температурата от 30 градуса по Целзий в Сандуич на югоизточното крайбрежие на Англия. „Имах вяра в себе си, след като станах професионалист, че мога да го направя. Когато става въпрос за тези турнири, в които не съм играл, си пиша домашното от понеделник до сряда, за да знам какво трябва да направя“, добави шампионът, който е първият голфър с две титли в Мейджърите в първите си осем участия от 1934-а насам.

Морикава е и първият дебютант, печелил Оупъна след Бен Къртис преди 18 години. Той спечели и ПГА Чемпиъншип миналата година при дебютното си участие. Лидерът преди последния ден Луис Остхуйзен подели третата позиция с Джон Рам. Безспорно най-много съжалява Джордан Спийт. Победителят в турнира от 2017 направи богита на последните си две дупки и стартира финалния ден зад Морикава. До края той опита да стопи изоставането си, но усилията му останаха напразни. Световният номер 1 Дъстин Джонсън подели осмото място с -7 под пар. /БГНЕС