Моравецки: Полша планира да се превърне в газов хъб за Централна Европа

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви плановете на страната да се превърне в енергиен център за Централна Европа след "победата на Украйна". Ръководителят на полското правителство направи изказването си по време на конференцията „Полско-украинско партньорство в изграждането на енергийната сигурност на бъдещето".

"Полша активно изгражда нов енергиен ред в ЕС, а връзките ни със съседите ни никога не са били по-силни. С победата на Украйна, в нашия регион ще се открие напълно нова перспектива. Нашият план е да се превърнем в енергиен, по-специално газов хъб за Централна Европа", цитира полският вестник "Do Rzeczy" думите на Моравецки.

„Полско-украинското партньорство в изграждането на енергийната сигурност на бъдещето е темата на тази конференция, която е много навременна и актуална за днешните предизвикателства. Намираме се в момент на геополитически пробив - парадигмите на енергийната политика се променят", заяви ръководителят на правителството.

В същото време полският министър-председател заяви, че в момента страната не купува руски въглеводороди, докато преди 2015 г. по-голямата част от доставките се падаше на продуктите на Руската федерация. Както посочи той, преди 2015 г. Полша е купувала над 90% от своя петрол и над 75% от своя газ от Русия.

„Днес не купуваме нито руски газ, нито руски петрол. След газовия шантаж на Москва спрямо Полша и Украйна, след нападението над Грузия, ние знаехме, че монополът в Европа е толкова важен за Путин, колкото танковете и боеприпасите. По този начин Кремъл оплете цяла Европа с мрежа от тръбопроводи и я направи зависима от себе си, поради което нашето правителство незабавно обърна векторите на енергийната политика", подчерта Моравецки.

„Започнахме процеса на отдалечаване от руските енергийни ресурси. Построихме Балтийската тръба, разширихме газовото пристанище в Свиноуйще и подписахме договори за доставка на газ от различни посоки от целия свят. Постепенно спечелихме нови договори за доставка на петрол за полските рафинерии. Построихме и газови интерконектори към Литва и Словакия. Днес сме в напреднали разговори по отношение на интерконектора с Чешката република", спомена министър-председателят по време на конференцията. „По време на двата ни мандата доведохме Полша до пълна независимост от Русия - без руски газ и без руски петрол“, посочи той.

Що се отнася до полско-украинското сътрудничество, министър-председателят добави, че републиката ще се ориентира към отношения САЩ. Моравецки каза също, че не е изключено в бъдеще ядрената енергия да стане основа на енергийния сектор в Полша.

„В бъдеще атомът ще бъде гръбнакът на нашата енергетика. Украинските атомни електроцентрали се захранват от компания, с която Полша също ще подпише споразумение за доставка на технологии. Ще изградим кохезия в полско-украинското сътрудничество със САЩ", обяви Моравецки. /БГНЕС