Монти Уилямс бе избран за Треньор на годината в НБА

Наставникът на Финикс Сънс Монти Уилямс бе определен за Треньор на годината в НБА, след като изведе тима от Аризона до най-добрия баланс в Лигата с 64 победи.

От Националната баскетболна асоциация обявиха в свое изявление, че Уилямс е спечелил трофея Ред Ауербах, след като се е справил с конкуренцията на старши треньорите на Мемфис Гризлис и Маями Хийт съответно Тейлър Дженкинс и Ерик Сполстра. 50-годишният Уилямс печели за първи път званието в кариерата си. Той е третият треньор на Финикс, който ликува с наградата след Котън Фицсимънс (1988-89) и Майк д‘Антони (2004-05).

Монти Уилямс.

В гласуване с преференции на 100 спортни журналисти и телевизии Уилямс получил 458 точки, след като събрал 81 вота за първо място. Наставникът на Мемфис Дженкинс останал втори с 270 пункта (17 гласа за първа позиция), докато Сполстра се наредил на трето място със 72 точки (един вот за първо място. Треньорите получили пет точки за първо място, три за всеки глас за второ и един пункт за всеки вот за трета позиция.

Сънс се насладиха на значителна трансформация под ръководството на Уилямс, който пое отбора през 2019 след кампания като асистент във Филаделфия 76-ърс. След като пропусна плейофите в дебютния си сезон начело с баланс 34-39, той поведе Финикс до Финалите на НБА през 2020-21 с баланс 51 победи и 21 загуби. Тази година „слънцата“ приключиха на първо място в Западната конференция с 64-18 – най-добрия баланс в НБА, както и най-високия процент победи в историята на организацията (.780).

Поставеният под номер 1 тим на Финикс в момента играе при равенство 2-2 в серията от полуфиналите на Запад с Далас Маверикс, като мач номер 5 е насрочен за вторник. /БГНЕС