Молебен за Светите Баташки новомъченици отслужиха в Елин Пелин

В храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, град Елин Пелин бе отслужен молебен за Светите Баташки новомъченици, а пред храма, жителите и гостите на града видяха художествената композиция „Поклон пред Батак“, в изпълнение на учениците от НУ „Христо Ботев“, гр. Елин Пелин.


Въпреки лошото време и дъждът децата, с ръководители Даниела Петрова и Искра Величкова се представиха отлично и изпълниха песни и прокламации за Деня на почит и възпоменание, съобщиха от общината.

Особено голямо бе вълнението на публиката при изпълнението на стихотворението „Възпоменания от Батак“ от актьора Тодор Янкулов. Хората притихнаха пред непреходните и вечни Вазови слова, очите им се насълзиха, а сърцата им български трепнаха от силната емоция на стиховете.

Вокална група „Приятели на музиката“ при НУ „Христо Ботев“, гр. Елин Пелин и техния ръководител Нина Радева изпълниха „Молитва на България“.

Свидетелство за това колко високо е мястото на жертвите от Батак в българската памет, каква е почитта към тях, е и канонизирането им за светци от православната църква.

От Батак съм, чичо.

Знаеш ли Батак?

Хе, там зад горите... много е далече,


нямам татко, майка: ази съм сирак,

и треперя малко, зима дойде вече.

Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

помня го клането и страшното време.

Бяхме девет братя, а останах сам.

Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

„Без Батак нямаше да има свободна България", е казал Патриархът на българската литература народният поет Иван Вазов. /БГНЕС