МОК: Олимпиадата може да помогне за диалога и изграждането на мира

"Олимпийските игри не могат да спрат войните, но могат да отворят вратите за диалог и изграждане на мира по начин, по който забраните и разделението не могат". Това се казва в официална позиция на Международния олимпийски комитет във връзка с натиска от над 30 държави спортисти от Русия и Беларус да не бъдат допускани от участие на Олимпиадата в Париж следващата година.

Президентът на МОК Томас Бах

По-рано този месец президентът на МОК Томас Бах обяви, че организацията ще търси начин да позволи на атлетите от Русия и Беларус да участват в Париж под неутрален флаг, но след това над 30 страни, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Полша и други заявиха, че това е недопустимо, докато продължава руската военна инвазия в Украйна.

Топ 5 на най-добрите тенисистки на всички времена

"По време на Олимпийските игри спортисти от 206 различни национални олимпийски комитета живеят заедно и в мир в олимпийското село. Изграждането на мира изисква диалог. Една надпревара между спортисти, които спазват олимпийската харта, може да бъде катализатор за диалог, който винаги е първата стъпка към мира. Олимпийските игри няма как да спрат войните и конфликтите, нито могат да адресират всички политически и социални предизвикателства по света. Това е задача на политиката. Но Олимпийските игри могат да дадат пример за един свят, в който всички уважават общи правила и се уважават помежду си. Олимпиадата може да ни вдъхнови да разрешим проблемите, като построи мостове, които водят до по-добро разбиране между хората", се казва в позицията на МОК.

По този начин МОК на практика заявява, че ще продължи да работи върху идеята спортисти от Русия и Беларус да участват в Париж 2024 под неутрален флаг, макар към този момент те да продължават да бъдат изключени от почти всички международни състезания, с изключение на тенис турнирите. /БГНЕС

Категории: